ASRock X299 OC Formula review – alegerea perfecta

ASRock X299 OC Formula review – alegerea perfecta

Nu demult am publicat review-ul pentru Asus Rampage VI Apex, iar astăzi am bucuria sa testez un competitor direct pentru acea placa, respectiv ASRock X299 OC Formula. Cei pasionați de overclocking știu exact despre ce este vorba, iar ceilalți pot afla, din acest review, cum se comporta vârful de gama al celor de la ASRock.

Este primul review din Romania, pentru acest produs, așa cum este si cel de la Asus Rampage VI Apex, si voi urma metodologia mea standard, pentru a putea compara si celelalte placi testate. Ulterior, voi redacta un articol separat, doar cu cei doi rivali, care va evidenția potențialul maxim de overclocking, posibil pe azot lichid, ca sa păstrez si comparația tot pe podiumul articolelor românești.

ASRock X299 OC Formula box

Așadar, sa vedem ce ne aduce ASRock:

Specificații:

ASRock X299 OC Formula

CPU

– Intel Socket 2066 for Intel Core X-series

– Suportă Intel Turbo Boost Max Technology 3.0

Cipset

– Intel X299

Memorie

– 8x DDR4, max 64GB in quad channel la 4600MHz+

– Quad & Dual channel

Audio

– Realtek ALC1220S HD

– 7.1-Channel High Definition Audio

– Suportă S/PDIF optic

Rețea

– 1x Intel i219V Gigabit

– 1x Intel i211 Gigabit

Sloturi

– 5x PCIe 3.0 x16

– 1x PCIe 3.0 x4

– 1x PCI-E 3.0 x1

Stocare

Intel X299 chipset:

– 2x Ultra M.2 Socket 3

– 6x SATA3

– Suportă Intel Smart Response Technology, Intel Rapid Recovery Technology, Intel Optane

ASMedia ASM1061:

– 2x SATA3

USB

Intel X299 chipset:

– 2x USB 2.0

– 4x USB 3.1

ASMedia USB 3.1:

– 2x USB 3.1 Gen2

Format

– ATX

– 30.5 x 24.4 cm

Ambalaj si accesorii

ASRock X299 OC Formula este livrata într-o cutie neagra, lucioasa, cu un model gri pe frontispiciu, peste care este evidențiat numele produsului. Totodată, apare un nou logo pentru placa, afișat in partea superioara.

ASRock X299 OC Formula box

Fațada este, de fapt, un capac, care se deschide spre stânga, dezvăluind o fereastra prin care se vede placa. In interior, exista 2 cutii, una pentru placa, iar cealaltă pentru accesorii.

ASRock X299 OC Formula box inside

De pe spatele ambalajului aflam câteva caracteristici legate de performantele plăcii, in materie de memorie, VRM, viteza M.2, etc. Apare si o imagine miniaturala cu placa, relevând zona cu iluminare RGB.

ASRock X299 OC Formula box back

Pe lângă obișnuitele manuale si cabluri SATA, ASRock oferă șuruburile de fixare a SSD-urilor in porturile M.2, o felicitare, bridge-urile SLI, dar, cel mai interesant, un alt backplate pentru placa de baza. Acesta fixează doar retenția de la socket, dar nu are atașat sistemul de prindere al cooler-elor, adică acele prinderi cu filet. Cei care folosesc răcire sub-zero, îl vor înlocui pe cel inițial, pentru a elibera găurile din jurul socket-ului, pentru a putea instala pot-ul pentru azot.

ASRock X299 OC Formula acc

Sa vedem cum arata placa.

Aspect si construcție

ASRock a renunțat la coloristica negru cu galben, de pe anterioarele OCF si a ales o varianta negru cu gri, care, in opinia mea, este mai eleganta. PCB-ul este compus din 8 straturi si este construit din sticla, de densitate mare, care reduce distanta dintre nivele, pentru a proteja circuitele de pătrunderea umidității.

ASRock X299 OC Formula

Fiind orientata către overclocking extrem, X299 OC Formula are un VRM pe măsură, respectiv 13 faze pentru procesor si 2 pentru memorii. Bobinele premium sunt capabile de 60A, oferind un curent mai curat către procesor.

ASRock X299 OC Formula VRM

Condensatorii Nichicon 12K Black au durata de viață mai mare cu 20%, fata de cei obișnuiți, si oferă stabilitate si fiabilitate mai buna. ASRock a instalat radiatoare XXL, din aliaj de aluminiu, conectate intre ele printr-o conducta din cupru. Pe timpul testelor am folosit un termometru digital, pentru a măsura temperatura VRM-ului.

Orientarea către overclocking a redus numărul sloturilor de memorie la 4, in loc de 8, la fel ca si pe Asus Rampage VI Apex. Acest aspect este justificat prin scurtarea traseelor de comunicație cu procesorul, precum si degrevarea IMC-ului de sarcina canalului suplimentar, rezultând un overclocking mai bun pentru memorii. Așadar, se pot utiliza maxim 64GB DDR4, vitezele posibile fiind 4600MHz+, conform specificațiilor, rivalizând cu Apex, care se rezuma la 4500MHz+.

ASRock X299 OC Formula top

Alimentarea procesorului este asigurata de 2 conectori: unul cu 8 pini si celălalt cu 4 pini, care ar trebui sa fie suficienți pentru hrănirea, sub azot lichid, chiar si a extraterestrului Intel Core i9-7980XE.

ASRock a ales coltul dreapta-sus pentru zona de overclocking. Acolo descoperim butoanele de control pentru BCLK, multiplicator si voltaj CPU, un ajutor real pentru pasionați, având posibilitatea sa modifice, in timp real, cele 3 repere, chiar când benchmark-ul rulează. Pentru aceasta, trebuie sa instalați aplicația Rapid OC .

ASRock X299 OC Formula OC buttons

Mai avem la dispoziție butoanele Retry, Reset si BFG, secondate de switch-urile pentru Slow Mode si LN2 Mode. Noutățile sunt:

– Retry = oprește placa si reîncearcă pornirea cu setările de overclocking, alese de utilizator. In general este utila pentru memorii, care își pot negocia anumite latente la restart, drept pentru care sistemul poate porni după câteva încercări.

– BFG = pornește placa cu setările din profilul Auto, dar in BIOS păstrează valorile setate de utilizator. Foarte util in overclocking, pentru a nu fi nevoit sa o iei de la zero, daca vreo opțiune este configurata greșit.

Nu puteau sa lipsească punctele de măsură, însă, față de anterioarele OCF, lipsesc pinii si implicit cablurile cu care fixam multimetrul, ASRock renunțând la acestea. Consider ca este o mare pierdere, deoarece puteai conecta multimetrul acolo si uitai de el. Nu era nevoie de mâini sa-l ții acolo in timpul sesiunilor de overclocking, nici de lipituri pe placa, mai ales ca aceste puncte sunt foarte mici.

Exista o zona libera, imediat după sloturile de memorie, unde găsim semnătura celebrului overclocker Nick Shih, responsabil de construcția seriei OC Formula.

Placa beneficiază de un conector cu 6 pini, util in cazul folosirii a mai mult de 3 placi grafice simultan. X299 OC Formula suporta SLI/mGPU cu maxim 4 plăci, însă numărul canalelor PCI-E, utilizabile, depinde de procesorul ales, respectiv i5-7640X si i7-7740X având 16, i7 cu 6-8 nuclee oferă 28, iar i9 urca la 44.

Sloturile PCI-E x16 sunt un număr de 5 si sunt îmbrăcate in armura, pentru rezistenta sporita. Capabilitățile electrice ale acestora sunt x16, x8, x8, x16, x8, însă individual. In cel mai bun caz pot funcționa x8/x8/x8/x8/x8, cu un procesor i9.

ASRock X299 OC Formula bottom

ASRock a ales sa instaleze cele 2 socket-uri Ultra M.2, deasupra si dedesubtul cipset-ului. Ambele suporta SSD-uri SATA si PCI-E, însă nu beneficiază de radiator pentru răcire.

Sunetul este asigurat de un un cip Realtek ALC1220, cu amplificator de căști de 600ohm si detecție automată a impedanței.

Ecranul pentru codurile de eroare se afla in partea dreapta-jos, aproape de coltul plăcii.

Lângă alimentarea plăcii de baza apar 2 porturi SATA3, oferite de un controller ASMedia ASM1061, care suporta protocolul IDE, foarte util pentru instalarea versiunilor vechi de Windows, precum XP, deoarece Intel nu oferă drivere pentru controllerul SATA din X299, decât pentru Windows 7 sau mai nou.

ASRock X299 OC Formula SATA

Cipset-ul oferă 6 porturi SATA3, aflate in zona obișnuită a PCB-ului.

X299 OC Formula oferă 1 port PS/2, 2x USB 2.0, 6x USB 3.1, 2x Gigabit si iesirile audio, suflate cu aur, pentru contact mai bun.

ASRock X299 OC Formula interfaces

Iată si o imagine cu spatele plăcii, unde observam ca VRM-ul secundar nu este răcit de vreun radiator.

ASRock X299 OC Formula back

Ce ii lipsește lui X299 OC Formula?

As spune că afișarea temperaturii procesorului, in timp real, așa cu fac Asus si MSI pe ecranul mic al plăcilor. Ar fi de foarte mare ajutor pentru overclocking pe aer / lichid.

Pe de alta parte, in pachet nu găsim acel pin pentru montare sub socket, in vederea activării voltajului DMI, pentru overclocking pe Kabylake-X. Totuși, exista orificiul respectiv sub socket, iar ASRock poate oferi acel pin, pentru profesionisti.

BIOS

BIOS-ul este croit pentru OC Formula si oferă toate opțiunile necesare pentru overclocking extrem.

{gallery}stories/hardware/placi-de-baza/asrock-x299-oc-formula/bios{/gallery}

Configurație de test

Configurație

CPU

Intel Core i7-7820X

Cooler

Watercool Heatkiller IV Pro + Gelid GC-Extreme

Placa de baza (BIOS)

ASRock X299 OC Formula (1.16)

RAM

32GB Corsair LPX Vengeance DDR4-3600C16

Stocare

ADATA XPG SX8000 512GB

Grafica

Asus GTX 1060 Strix

Monitor

Asus MX27U

Sursa

Seasonic 1200W Platinum

Sistem de operare

Windows 10 x64

Metodologie

Capabilitățile individuale ale unei placi de baza sunt reprezentate de BIOS si VRM. Pentru a evidenția calitățile unei placi, avem nevoie sa măsurăm (cu multimetrul sau cu software specializat) voltajele oferite de BIOS/VRM si setările latentelor pentru memorie.

Cinebench R15

GeekBench 4

XTU

PCMark 10

3DMark Time Spy

AIDA64

Testele sunt efectuate întâi folosind profilul XMP, apoi supra tactând procesorul si memoriile.

Consumul este al întregului sistem, măsurat, la priza, cu un wattmetru.

Temperatura este înregistrată cu programul HWMonitor si reprezintă cea mai mare valoare a oricăruia dintre nuclee. Ambientul este păstrat constant la 23C.

Overclocking

Din BIOS rezulta ca valoarea inițială pentru LLC (Load-Line Calibration) este Level 2, iar frecventa de lucru procesorului, pe toate nucleele simultan, este 4000MHz, corespunzătoare Intel Turbo Boost 2.0 . Alte placi, folosesc valoarea Intel Turbo Boost Max 3.0, si urca toate nucleele la 4500MHz, având un avantaj de performanta, pe profilul Auto.

ASRock X299 OC Formula XMP

Totuși, OC Formula este o placa dedicata overclockerilor, astfel încât aceea este partea mai interesanta.

ASRock X299 OC Formula OC

La final, X299 OC Formula a stabilizat procesorul la 4728MHz, respectiv 100.6 x 47, la fel ca si Rampage VI Apex. Voltajul setat in BIOS a fost 1.265V, tradus de multimetru in 1.29V, cu LLC = Level 1.

Memoria a avut nevoie de 1.6V pentru setările din imagine.

Performanta

Cinebench R15

ASRock X299 OC Formula Cinebench

GeekBench 4

ASRock X299 OC Formula geekbench

ASRock X299 OC Formula geekbench ram

XTU

ASRock X299 OC Formula XTU

PCMark 10

ASRock X299 OC Formula PCMark1

ASRock X299 OC Formula PCMark2

3DMark Time Spy

ASRock X299 OC Formula 3DMark

AIDA64

ASRock X299 OC Formula AIDA

ASRock X299 OC Formula AIDA RAM

Spuneam mai sus ca frecventa de lucru, pe toate nucleele simultan, pentru X299 OC Formula, este 4000MHz, generata de Intel Turbo Boost 2.0, in timp ce Asus Rampage VI Apex rulează la 4500MHz, corespunzătoare Intel Turbo Boost Max 3.0. De acolo apare avantajul de performanta, pe profilul auto.

Totuși, X299 OC Formula strălucește la performanta memoriei, in overclocking.

Consum

Știu, de la versiunile anterioare, ca OC Formula avea un consum mai mic decât al altor placi similare. Iată cum s-a comportat varianta X299.

ASRock X299 OC Formula Power

Si placa de astăzi confirma consumul mai mic decât al concurentei.

Temperatura

La temperatură, X299 OC Formula s-a comportat similar cu alte plăci.

ASRock X299 OC Formula Temp

La VRM, X299 OC Formula menține valori intre 32 si 35 grade, la partea superioara, respectiv 31-35.7 grade la cea inferioara. Prin comparație, Rampage VI Apex oferă 33-34C sus si 34-36.5C dedesubt.

Avem, deci, răcire excelenta a VRM-ului, pe ambele placi de overclocking.

Preț

Prețul de magazin pentru ASRock X299 OC Formula este aproximativ 1850 lei. Asus Rampage VI Apex nu se găsește in Romania, însă pe Amazon costa cu 70-80 EURO mai mult decât X299 OC Formula, așa ca am pus un preț aproximativ, in grafic.

ASRock X299 OC Formula Pret

Dintre cele 3 vârfuri de gama testate, ASRock este cea mai ieftina, urmata de MSI, la 100 lei distanta, si de Asus, la 300lei. Aceste valori, îmbinate cu rezultatele din teste, arata ca OC Formula are cel mai bun raport performanță/preț.

Concluzie

Plăcile dedicate pentru overclocking extrem sunt doar câteva, iar testarea uneia dintre acestea, data fiind pasiunea mea pentru acest sport, este un adevărat privilegiu. Astăzi am avut in laborator ASRock X299 OC Formula, care vine într-o noua prezentare, comparativ cu versiunile vechi, însă păstrează aceeași performanta si stabilitate, mai ales in overclocking.

ASRock a construit o placa puternica si a rezolvat chiar si problema temperaturii VRM, atât de titrata pe seria X299, instalând un sistem de răcire care-si face treaba excelent.

Din teste rezulta ca OCF este bine optimizata pe overclocking-ul la memorii, scorurile respective fiind extraordinare.

Pe de alta parte, prețul este cel mai mic dintre cele 3 placi care concurează direct, astfel ca X299 OC Formula oferă cel mai bun raport performanta / preț, fiind Best-Buy pentru overclocking-ul seriei X299.

PRO

CONTRA

– BIOS prietenos

– performanta

– overclocking

– consum

-preț

Evaluare

Aspect & Construcție

9.7

9.82

Performanta

9.8

BIOS

9.9

Overclocking

10

Capabilități & Tehnologii

9.9

Consum

9.5

Accesorii

9.3

Preț

10.0

Premii

best performance 9.8 best overclock 10 best intake 9.5 best value 10 editors choice must have

Sursa http://www.techzone.ro/6780-asrock-x299-oc-formula-review-alegerea-perfecta