Asus ROG Crosshair VI Extreme review – tot ce-ti doresti

Asus ROG Crosshair VI Extreme review – tot ce-ti doresti

Chiar daca AMD a lansat Threadripper, platforma AM4 este încă de actualitate, mai ales pentru cei cu bugete mai reduse, dar care au nevoie de mai mult de 4 nuclee per procesor, zona unde Intel nu oferă nimic. Rămân la părerea ca seria Ryzen 5 1600/1600X oferă cel mai bun raport performanta/preț, astfel ca apariția unor noi placi de baza pentru Ryzen nu poate fi decât benefica.

Astăzi puteți citi review-ul plăcii ROG Crosshair VI Extreme, care devine vârful de lance al soluțiilor AM4 de la Asus, poziție cedata de Crosshair VI Hero. Pe lângă aceasta, C6E se orientează si mai puternic către overclocking extrem, așadar azotul lichid urmează sa curgă din plin.

Asus Crosshair VI Extreme set

Specificatii:

Asus Crosshair VI Extreme

CPU

– AMD AM4 Socket

– AMD Ryzen/ A-series/Athlon

– Suporta CPU cu max 8 nuclee

Cipset

– AMD X370

Memorie

AMD Ryzen

– 4x DIMM, Max. 64GB, DDR4 3200(O.C.)/2666/2400/2133 MHz Non-ECC, Un-buffered Memory

AMD A-series/Athlon

– 4x DIMM, Max. 64GB, DDR4 2400/2133 MHz Non-ECC, Un-buffered Memory

Dual Channel Memory Architecture

Audio

ROG SupremeFX 8-Channel High Definition Audio CODEC S1220

– Impedanta separata fata/spate

– 120 dB SNR iesire si 113 dB SNR inregistrare

– SupremeFX Shielding

– ESS ES9023P

– redare la 32-Bit/192kHz

LAN

– 1x Intel I211-AT Gigabit LAN

Slot-uri

AMD Ryzen

– 2x PCIe 3.0/2.0 x16 (x16 sau dual x8)

AMD A-series/Athlon

– 1x PCIe 3.0/2.0 x16 (x8)

AMD X370 cipset

– 1x PCIe 2.0 x16 (max x4)

– 3x PCIe 2.0 x1

Stocare

AMD Ryzen:

– 1x M.2 Socket 3, M key, type 2242/2260/2280/22110, SATA & PCIE 3.0 x 4

– 1x M.2 Socket 3, M key, type 2242/2260/2280/22110, doar PCI-E

AMD X370 cipset :

– 8x SATA 6Gb/s

– Raid 0, 1, 10

USB

AMD Ryzen/A-series/Athlon:

– 4x USB 3.1

AMD X370 cipset :

– 6x USB 3.0

– 5x USB 2.0

ASMedia USB 3.1:

– 2x USB 3.1 (Tip A si C)

Format

– E-ATX
– 12 x 10.6 inch (30.5 x 26.9 cm)

Aspect si construcție

Crosshair VI Extreme este o placa EATX, orientata către gameri si overclockeri. Construcția sugerează inclinația către a doua categorie si voi explica imediat la ce mă refer. Deși seamănă destul de mult cu Crosshair VI Hero, Extreme beneficiază de ceva tehnologie in plus, cum era si normal pentru varful de gama.

Asus Crosshair VI Extreme

Alimentarea CPU este formata dintr-o combinație de 8+4 pini, astfel ca Ryzen sa tragă cat curent are nevoie. Radiatoarele de pe VRM sunt similare cu cele de pe Hero, diferind culoarea. Totuși, plăcile beneficiază de același VRM, cu 12 faze DIGI+, construit cu MOSFETi Texas Instruments NexFET, bobine MicroFine din aliaj si condensatori 10K Black.

Asus Crosshair VI Extreme VRM

Compatibilitatea cu răcirile AM3 a fost o idee minunata pe Hero, iar Asus a păstrat-o si pe Extreme, astfel încât nu trebuie sa schimbați coolerul vechi. Pe de alta parte, nici poturi de azot nu au apărut pentru AM4, astfel ca Asus mi-a dat posibilitatea sa folosesc potul pe care li aveam, mai ales ca am făcut asta imediat după lansarea Ryzen. Ulterior, Kingpin Cooling a lansat prinderea pentru AM4, pentru potul F1 Dark Extreme, deci acum se poate instala pe orice placa a acestei platforme.

Asus Crosshair VI Extreme top

Asus folosește tehnologia T-Topology pe plăcile Crosshair VI, pentru un plus de performanta la memorii. Cele 4 sloturi suporta pana la 64GB DDR4 in dual channel, cu viteze de peste 3200MHz.

Formatul E-ATX nu este degeaba, Asus utilizând spațiul in plus pentru zona de overclocking, situata imediat după sloturile de RAM. Acolo găsim punctele de măsură pentru voltaje, butoanele de Power, Reset, Retry si Safe_Boot, ecranul Q-Code, jumperul pentru modul LN2, plus 2 switch-uri: Slow Mode si RSVD. O alta parte interesanta este conectorul ProCool, care este de fapt interfața de alimentare a plăcii de baza, dar montata orizontal. Acest fapt înlesnește managementul cablurilor, dar oferă si impedanță scăzută, plus o mai buna dispare a căldurii PCB in acea zona.

Asus Crosshair VI Extreme OC buttons

Switch-ul RSVD este ceva nou si sunt sigur ca doriti detalii. Ei bine, acesta a apărut, pentru prima data, pe Maximus IX Apex si este exclusiv destinat overclocking-ului cu azot lichid. Mai precis, după ce temperatura procesorului scade sub -120C, activarea acestei funcții setează in mod automat niște voltaje in BIOS-ul plăcii, in urma cărora dispare Cold Bug-ul procesorului. Cold Bug este temperatura la care procesorul încetează sa mai funcționeze. Evitând acest CB, se poate ajunge cu temperatura la -196C (temperatura azotului lichid) si se pot obține frecvente mai mari pentru procesor. Pe cei interesați de overclocking, fie el pe aer, lichid sau azot, ii aștept pe forumoverclocking.ro, sa va răspund la întrebări.

Revenind la C6E, coltul din dreapta sus ofera nu mai putin de 6x extensii pentru ventilatoare si răciri cu lichid. O alta extensie este sub radiatorul de la VRM.

Placa are 3 sloturi PCI-E x16, însă nu mai 2 sunt îmbrăcate in armura, ceea ce înseamnă ca numai acestea suporta 2-way SLI, ultimul funcționând la x4 si oferind posibilitatea unui CrossfireX 3-way.

Asus Crosshair VI Extreme bottom

Partea audio este sustinuta de o solutie Asus SupremeFX S1220, secondata de un DAC ESS ES9023P si 2 amplificatoare: TI RC4580 si OPA1688.

Marginea inferioara a plăcii oferă conectorul EZ-Plug (pentru alimentare suplimentara a sloturilor PCI-E, in caz de multi-GPU), 2 interfețe pentru Aura RGB, ROG Extension pentru OC Panel si 4 extensii pentru ventilatoare si water cooling.

Radiatorul de pe cipset este măricel, iar acest fapt se datorează extinderii acestuia peste un slot M.2, aflat in imediata apropiere, contribuind si la răcirea eventualului SSD, instalat acolo. Al doilea port M.2 se afla sub cipset, însă nu beneficiază de răcire. Rețineți ca primul M.2 suporta atât SSD-uri SATA, cat si PCI-E, in timp ce al doilea port, doar PCI-E.

Asus Crosshair VI Extreme M.2

Partea de stocare mai contine si 8 porturi SATA3, atasate de cipset-ul Intel si capabile de RAID 0, 1 si 10.

Asus Crosshair VI Extreme SATA

Începând cu Rampage V Edition 10, fiecare placa de baza din seria Extreme a integrat protecția pentru interfețe, in loc sa o aibă in pachet. Ideea este excelenta, deoarece aspectul final este mult mai atrăgător decât in caz contrar. Așadar, si C6E are aceasta facilitate.

Asus Crosshair VI Extreme interfaces

Tot din beneficiile seriei Extreme, C6E prezinta un scut de protecție pe partea din spate, care are si rol anti-îndoire, dar ajuta si la disiparea căldurii din PCB, acoperind 1.3 din suprafața acestuia.

Asus Crosshair VI Extreme back

Ca la orice varf de gama, pachetul contine o sumedenie de accesorii: cabluri SATA, manuale, abtibilduri ROG, o placuta de extensie pentru ventilatoare, antenele Wi-Fi, un bridge HB pentru SLI, etc.

Pentru monitorizarea si controlul placii, respectiv a procesorului, Asus pune la dispozitie AI Suite II, iar pentru partea audio, Sonic Studio III.

BIOS

BIOS-ul Asus este deja bine-cunoscut si nu mai are nevoie de prezentare. Avem la dispoziție toate opțiunile necesare, atât pentru începători, cat si pentru avansați, de a tuna sistemul.

{gallery}stories/hardware/placi-de-baza/asus-crosshair-vi-extreme/bios{/gallery}

Configuratie

Configurație

CPU

AMD Ryzen 7 1700

Cooler

Alphacool Eisblock XPX + Gelid GC-Extreme

Placa de baza (BIOS)

Asus Crosshair VI Extreme (0401)

RAM

16GB Zadak511 DDR4-3200C16

Stocare

ADATA SX8000 512GB m.2 NVMe SSD

Grafica

Asus GTX 1060 Strix

Monitor

Asus MX27U

Sursa

Seasonic 1200W Platinum

Sistem de operare

Windows 10 x64

Software

Cinebench R15

GeekBench 4

7-Zip

X.265

SuperPi

3DMark Time Spy

Temperatura ambientala a fost menținută constant la 23C. Consumul a fost înregistrat la priza, cu ajutorul unui Wattmetru.

Overclocking

Crosshair VI Hero s-a dovedit excelenta la capitolul overclocking, astfel încât mă aștept la cel puțin același comportament de la Extreme.

Iată cum arata situația generata de profilul DOCP.

Asus Crosshair VI Extreme XMP

C6E a reușit sa preia coroana de cea mai buna placa de overclocking pe socket AM4, de la C6H.

Asus Crosshair VI Extreme OC

Pentru review, am testat doar răcirea pe lichid, însă imediat cum voi avea puțin timp liber, voi testa placa si pe azot lichid.

Nota: Pentru intrebari legate de overclocking, fie el incepator, avansat sau extrem, va astept pe forumoverclocking.ro.

Performanță

Din cauza problemelor cu memoria, de la testarea primelor placi AM4 si pana acum, au apărut mai multe versiuni de BIOS, care au reparat neajunsurile, însă C6E a venit direct cu varianta care integrează AGESA 1.0.0.6, nefiind comparabilă cu primele AGESA, astfel ca graficele vor conține numai rezultatele plăcii Extreme.

Cinebench R15

Asus C6E Cinebench

GeekBench 4

Asus C6E Geekbench

Asus C6E Geekbench RAM

7-Zip

Asus C6E 7zip

X.265

Asus C6E X265

SuperPi

Asus C6E Spi

3DMark Time Spy

Asus C6E 3DMark

Consum

Plăcile Asus supra-volteaza, in general, astfel încât, deși in BIOS apare o valoare, multimetru oferă realitatea, aceasta fiind cu 0.02V mai mare.

Asus C6E Power

Pentru overclocking, am folosit LLC Level 3, iar voltajul procesorului a fost setat manual la 1.381V. Astfel, pe multimetru am citit 1.409V in lucru, ceea ce confirma supra-voltarea de care va spuneam.

Temperatura

Un voltaj mai mare induce temperatura crescuta pentru componenta. Iata cum s-a comportat Ryzen 7 1700 pe Crosshair VI Extreme.

Asus C6E Temp

Pentru 8 nuclee si 16 fire de execuție, alimentate la 1.4V, temperatura maxima de 61C nu este mare deloc.

Preț

Crosshair VI Extreme nu se găsește încă pe piață, însă daca ar fi sa speculez, bazându-mă pe prețul lui Hero (1150lei), as spune ca Extreme va costa in jur de 1400-1600lei.

Concluzie

Asus continua sa lanseze placi pe socket AM4, iar astăzi am primit la test vârful de gama al seriei ROG, respectiv Crosshair VI Extreme.

Placa mi-a lăsat o impresie excelenta, fiind foarte stabila si pregătită pentru overclocking extrem. Nu știm inc apretul la care se va găsi in magazine, însă nu cred ca va depăși 1600 lei. Voi reveni cu informația, când voi afla detalii.

PRO

CONTRA

– BIOS prietenos

– performanta

– overclocking

– consum

– accesorii

Evaluare

Aspect & Construcție

9.5

.

Performanta

9.8

BIOS

9.5

Overclocking

9.5

Tehnologii

9.5

Consum

9.0

Accesorii

9.5

Preț

.0

Premii

best performance 9.8 excellent overclock 9.5

Sursa http://www.techzone.ro/6752-asus-rog-crosshair-vi-extreme-review-tot-ce-ti-doresti