Asus ROG Maximus X Hero review

Asus ROG Maximus X Hero review

V-ați bucurat de seria Maximus IX îndeajuns? Ei bine, Intel a hotărât sa lanseze noua generație de procesoare, care sa concureze cu AMD Ryzen, si așa a apărut platforma Z370. Odată cu ea, s-a născut si familia Asus Maximus X, iar astăzi testam Maximus X Hero.

Placa face parte din seria Republic of Gamers (ROG) si este colega cu Code, Formula, Extreme si Apex, daca e sa păstrăm ierarhia de la Z270.

Asus Maximus X Hero set

Specs:

Asus Maximus X Hero

CPU

– Intel Socket 1151 pentru Generatia 8-a Intel Core i7/i5/i3/Pentium/Celeron

– Suportă Intel Turbo Boost Technology 3.0

Cipset

– Intel Z370

Memorie

– 4x DDR4, max 64GB

– Suportă DDR4-4133MHz+

– Dual channel

Audio

– ROG SupremeFX ALC S1220 HD Codec

– 7.1-Channel High Definition Audio

– Suportă S/PDIF optic

LAN

– Intel I219V Gigabit LAN

Slot-uri

– 3x PCIe 3.0 x16 (x16, x8, x4)

– 3x PCIe 2.0 x1

Stocare

Intel Z370 chipset:

– 2x M.2 Socket 3, M Key

– 6x SATA3

– Suportă Intel Smart Response, Intel Rapid Recovery

USB

Intel Z370 chipset:

– 4x USB 3.1

– 2x USB 2.0

ASMedia USB 3.1:

– 2x USB 3.1 (Tip A si Tip C)

Format

– ATX

– 30.6 x 24.4 cm

Ambalaj si accesorii

Noua cutie ROG își continua ascensiunea, începuta odată cu seria Rampage VI. Este mai subțire decât la Apex, însă la fel de interesanta.

Asus Maximus X Hero set

Pe verso apare o poza cu placa de baza, flancata de specificațiile acesteia. De aici aflam ca interfețele on-board au protecția instalata, ca la variantele Extreme anterioare, ceea ce mă face sa cred ca toate plăcile ROG vor beneficia de aceasta facilitate.

Asus Maximus X Hero box back

Accesoriile sunt compuse din manuale, CD cu drivere, cabluri SATA, conectori SLI, etc. Pentru fani, exista si o coala cu abțibilduri ROG.

Asus Maximus X Hero acc

In continuare, sa deslușim placa de baza.

Aspect si construcție

Maximus X Hero seamănă extraordinar de tare cu sora ei din familia Z270. Sunt doar câteva diferențe, in rest e aceeași placa. Radiatoarele sunt la fel ca pe Maximus IX Hero, însă au alt desen, cu dungi negre, in loc de gri.

Asus Maximus X Hero

Procesorul se alimentează dintr-un conector cu 8 pini, semn ca overclocking-ul se consuma cu moderație pe Hero, ori ca procesoarele Coffelake nu consuma prea mult, nici chiar sub azot lichid. VRM-ul este format din 10 faze Extreme Engine DIGI+, construite din componente de top, pentru stabilitate si longevitate.

Asus Maximus X Hero VRM

Deasupra VRM găsim 3 conectori, cu 4 pini fiecare, una putând fi utilizata si pentru pompa de la eventuala răcire cu lichid. Exista si o extensie pentru RGB, in caz ca adăugați benzi de lumina in carcasa. Sub procesor sa găsește un slot M.2, care beneficiază de un radiator pentru răcire, aceasta facilitate neexistând pe M9H.

Asus Maximus X Hero top

Maximus X Hero are 4 sloturi de memorie si suporta maxim 64GB DDR4 cu viteze de peste 4133MHz, in dual channel. Acestea nu sunt îmbrăcate in armura.

In coltul din dreapta-sus, Asus a instalat ecranul Q-Code si butonul MemOK, iar sub acestea găsim prinderea 3D, pentru diverse accesorii printate.

Hero oferă 3 sloturi PCI-E x16, care funcționează x16, x8, respectiv x4, deci este asigurat suportul pentru SLI, cu 2 placi, si mGPU (denumirea noua folosita de AMD pentru fostul CrossfireX), cu 3 placi. Acest aspect este indicat si de armura prezenta pe primele doua, dar nu si pe al treilea. Exista si 3x PCI-E x1, pentru cine are alte placi de adaugat.

Asus Maximus X Hero bottom

Sunetul este asigurat de o soluție Asus SupremeFX S1220, ajutata de un DAC ESS ES9023P. Este deja cunoscuta, fiind prezenta pe mai toate plăcile ROG din ultimele 2 generații LGA1151.

Marginea inferioara a lui Hero oferă butoanele de Start, Reset, Seif_Boot si Retry, precum si switch-ul LN2 Mode, care indica faptul ca placa are capabilități pentru overclocking extrem.

Asus Maximus X Hero buttons

Tot acolo se găsesc alți 2 conectori pentru RGB, dintre care unul este digital, oferind posibilitatea de a controla, individual, fiecare led dintr-o banda RGB.

Sub radiatorul de la cipset-ul Z370, Asus a pus încă un socket M.2, care, însă, nu beneficiază de răcire. Partea de stocare este completata de 6 porturi SATA3, aflate pe marginea dreapta a plăcii de baza.

Asus Maximus X Hero SATA

O alta noutate interesanta este aceea ca Hero are integrata protecția pentru interfețele on-board, facilitate existenta, pana acum, doar pe plăcile Extreme, adică vârfurile de gama ROG. In aceste condiții, bănuiesc ca toata seria Maximus va beneficia de aceasta caracteristica, însă nu cred ca si familia Strix, dar vom afla in scurt timp.

Ca interfețe externe, Maximus X Hero oferă 1x DisplayPort, 1x HDMI, 2x USB 2.0 (cel încercuit este si pentru BIOS Flashback), 6x USB 3.1 (1x tip C), SPDIF optic si 5x jack-uri audio placate cu aur. Butoanele de Clear CMOS si BIOS Flashback se afla in vârful piramidei.

Asus Maximus X Hero interfaces

Pe verso, se poate observa, mai ușor, PCB-ul si granita acestuia cu partea de sunet.

Asus Maximus X Hero back

BIOS

BIOS-ul nu s-a schimbat odată cu generația de placi, si nu vad nici un rost sa se întâmple acest lucru, Asus având o soluție excelenta, in acest sens.

{gallery}stories/hardware/placi-de-baza/asus-maximus-x-hero/bios{/gallery}

Configurație de test

Configurație

CPU

Intel Core i5-8600K

Cooler

Watercool Heatkiller IV Pro + Gelid GC-Extreme

Placa de baza (BIOS)

Asus ROG Maximus X Hero (0213)

RAM

16GB G.Skill TridentZ DDR4-3600C16

Stocare

ADATA XPG SX8000 512GB

Grafica

Asus RX 580 Strix

Monitor

Asus MX27U

Sursa

Seasonic 1200W Platinum

Sistem operare

Windows 10 x64

Metodologie

Capabilitățile individuale ale unei placi de baza sunt reprezentate de BIOS si VRM. Pentru a evidenția calitățile unei placi, avem nevoie sa măsurăm (cu multimetrul sau cu software specializat) voltajele oferite de BIOS/VRM si setările latentelor pentru memorie.

Cinebench R15

GeekBench 4

XTU

PCMark 10

3DMark Time Spy

AIDA64

Testele sunt efectuate întâi folosind profilul XMP, apoi supra tactând procesorul si memoriile.

Consumul este al întregului sistem, măsurat, la priza, cu un wattmetru.

Temperatura este înregistrată cu programul HWMonitor si reprezintă cea mai mare valoare a oricăruia dintre nuclee. Ambientul este păstrat constant la 23C.

Overclocking

Profilul XMP din BIOS rulează procesorul la 4300MHz, pe toate nucleele, cu 1.21V maxim.

Asus Maximus X Hero XMP

Maximus X Hero s-a descurcat excelent la overclocking.

Asus Maximus X Hero OC

Procesorul a urcat la 5.2GHz, cu voltaj 1.35V, folosind LoadLine Calibration la Level 6.

Pentru cei interesați, configurația LLC pe M10H este următoarea:

LLC

VCore in BIOS

VCore HWMonitor

Level 1

1.35V

1.29V

Level 2

1.3V

Level 3

1.315V

Level 4

1.328V

Level 5

1.344V

Level 6

1.360V

Level 7

1.408V

Am mers pe Level 6, care supravoltează doar 0.01V, ca sa obțin un overclocking stabil, aproape de voltajul pe care l-am ales. In plus, din experiență, plăcile MSI si ASRock lucrează similar, pe LLC Level 1, astfel ca pot compara plăcile, la același voltaj al procesorului.

Performanta

Cinebench R15

Asus Maximus X Hero Cinebench

GeekBench 4

Asus Maximus X Hero Geekbench

Asus Maximus X Hero Geekbench RAM

XTU

Asus Maximus X Hero XTU

PCMark 10

Asus Maximus X Hero PCMark1

Asus Maximus X Hero PCMark2

3DMark Time Spy

Asus Maximus X Hero 3DMark

AIDA64

Asus Maximus X Hero AIDA

Asus Maximus X Hero AIDA RAM

Consum

Pe profilul Auto, M10H alimentează procesorul la 1.21V. Pentru overclocking, am crescut voltajul la 1.35V.

Asus Maximus X Hero Power

Temperatura

Am văzut ca i5-8600K sta destul de bine la temperatura, însă întotdeauna depinde de placa de baza, prin voltajul trimis către procesor.

Asus Maximus X Hero Temp

Preț

Prețul lui Asus Maximus X Hero este necunoscut momentan, dar eu apreciez ca va fi in jur de 1100lei. Vom vedea in curand.

UPDATE 19.10.2017: Pretul aparut in magazinele online este de 1353lei, M10H fiind mai scump decat majoritatea concurentilor.

Concluzie

Platforma Coffelake este aici, iar Asus ne-a trimis la test Maximus X Hero, prima placa de baza, bazata pe cipset-ul Z370, din noua generație ROG.

Începând de la ambalaj si terminând cu placa in sine, putem vedea ca producătorul a dat foarte mare importanta aspectului si design-ului produsului. Totul arata extraordinar, primul socket M.2 beneficiază de radiator cu log-ul ROG, iar interfețele on-board ai integrata protecția, facilitate prezenta pana acum doar la variantele Extreme.

In această ipoteza, Maximus X Hero face un pas înainte in estetică, dar tine pasul si cu performanta noilor procesoare Intel Core, oferind o soluție excelent pentru sisteme de gaming, si nu numai.

Asus a instalat un switch LN2 Mode, semn ca placa rezista si la overclocking cu azot lichid, ceea ce înseamnă ca VRM-ul este foarte stabil si rezistent, așa cum, de altfel, s-a dovedit si in teste.

PRO

CONTRA

– aspect excelent

– performanta de top

– overclocking

– consum

– pret

Evaluare

Aspect & Construcție

9.5

8.99

Performanta

9.5

BIOS

9.5

Overclocking

9.6

Capabilități & Tehnologii

9.5

Consum

9.5

Accesorii

9.0

Preț

7.0

Premii

best performance 9.5 best overclock 9.6

Sursa http://www.techzone.ro/6770-asus-rog-maximus-x-hero-review