Asus ROG Zenith Extreme review – robusta si stabila

Asus ROG Zenith Extreme review – robusta si stabila

Seria Extreme nu putea sa lipsească de la festinul lui Threadripper, astfel ca Asus ROG Zenith Extreme si-a făcut apariția, ca vârf de gamă. Placa a fost prezentata la Computex, însă, astăzi, putem evalua si performantele acesteia, nu doar imaginile.

Vorbim despre o placa de baza pentru entuziaști si overclockeri, motiv pentru care curiozitatea mea este si mai mare. Nu demult am publicat review-ul pentru ASRock X399 Taichi, astfel incat avem si termen de comparatie.

Asus Zenith Extreme set

Specificații:

Asus ROG Zenith Extreme

CPU

– AMD TR4 Socket pentru AMD Ryzen ThreadRipper

Cipset

– AMD X399

Memorie

– 4x DIMM, Max. 128GB, DDR4 3600MHz+ Non-ECC, Un-buffered Memory

– Quad Channel

Audio

ROG SupremeFX S1220 8-Channel High Definition

– Detectare automata a impedanței caștilor

– 120 dB SNR redare / 113dB SNR inregistrare

LAN

– 1x Intel I211-AT Gigabit LAN

– 1x Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/ad

Sloturi

– 4x PCIe 3.0 x16 (x16, x16/x16, x16/x8/x16, x16/x8/x16/x8)

– 1x PCIe 2.0 x4

– 1x PCIe 2.0 x1

Stocare

– 3x M.2 Socket 3, with M key, SATA & PCIE 3.0 x 4 mode

– 6x SATA 6Gb/s port(s),

– Support Raid 0, 1, 10

USB

– 8x USB 3.1

ASMedia® USB 3.1 controller :

– 2x USB 3.1 (Tip A + Tip C)

Format

– E-ATX

– 30.5 x 27.7 cm

Ambalaj si accesorii

Cutia ROG ne întâmpină cu aceeași candoare ca si la plăcile anterioare, etalând modelul roșu cu negru. Numele plăcii tronează pe capac, însoțit de câteva logo-uri ale tehnologiilor integrate in produs.

Asus Zenith Extreme set

Spatele cutiei evidențiază specificațiile produsului, cu detaliu pe tehnologiile cele mai importante.

Asus Zenith Extreme box back

In interior, pachetul conține 2 cutii, una cu placa de baza, iar cealaltă cu accesoriile.

Asus Zenith Extreme inside

Dintre accesorii, menționez manualele, cablurile SATA, conectorii SLI

Asus Zenith Extreme acc

Aspect si construcție

Zenith Extreme este o placa E-ATX, cu un aspect extrem de atrăgător, completat de iluminarea Asus Aura si de câteva idei inovatoare ale producătorului. PCB-ul este negru, iar radiatoarele sunt gri cu negru, într-o combinație unica, menita sa evidențieze vârful de gama al seriei X399, in familia ROG.

Asus Zenith Extreme

VRM-ul este compus din 8 faze DIGI+, construite din componente de top, pentru a asigura stabilitate perfecta in overclocking.

Asus Zenith Extreme VRM

O noutate absoluta este Asus LiveDash OLED, un ecran mic, situat pe partea stângă, capabil sa afișeze tot felul de informații. Este de fapt, înlocuitorul celui cu care suntem obișnuiți, acela cu 2 caractere. In timpul secvenței de boot, acesta oferă codurile de eroare, apoi va afișa frecventa CPU, temperatura acestuia, vitezele ventilatoarelor, dar poate fi si configurat de utilizator, după dorință.

Asus Zenith Extreme top

Cele 8 sloturi de memorie suporta pana la 128GB DDR4 3600MHz+, in regim quad channel. Acestea sunt ancorate suplimentar de PCB, tehnologie denumita SafeDIMM. Circuitul pentru memorii este special, Asus optând pentru trasee separate, împiedicând interferentele si obținând un semnal electric mai curat si mai stabil.

Ca si pe alte placi ROG, Asus a mutat socket-urile M.2 pe un adaptor (aflat in cutia plăcii), căruia i-a creat slotul DIMM.2. Aceasta modularizare a creat mai mult spațiu pe PCB, dar si posibilitatea de a crea alte adaptoare, in viitor, pentru diverse situatii.

Procesorul poate fi alimentat cu 2x conectori de 8 pini, așezați la marginea plăcii, nu deasupra VRM, cum se întâmpla pana acum.

Lângă alimentarea plăcii de baza, găsim butoanele de Pornire si Reset, însoțite de punctele de măsură si switch-ul pentru sloturile PCI-E.

Asus Zenith Extreme buttons

Zenith are 4x PCI-E x16, capabile de configurații multi-GPU (SLI/CrossfireX) cu 4 placi grafice. Sloturile vor rula x16, x16/x16, x16/x8/x16, x16/x8/x16/x8, beneficiind din plin de aportul de 64 canale, oferit de procesoarele Threadripper. Exista o alimentare MOLEX, in partea de jos a plăcii, pentru echilibrarea curentului oferit de sloturi, in cazul SLI/CrossfireX cu 3 sau 4 placi.

Asus a integrat tehnologia SafeSlot, care îmbracă sloturile in armura metalica, protejându-le de îndoire sau rupere, dar si de interferente. Exista si 1x PCI-E x4, plus unul x1, pentru alte placi de extensie. O problema, aici, ar fi ca primul slot x16 este prea aproape de procesor, iar unele coolere, precum Noctua NH-U14S TR4-SP3, va vor obliga sa folositi al 3-lea slot PCI-E.

Asus Zenith Extreme bottom

Pentru gameri, Asus a pus pe Zenith o placa de sunet ROG SupremeFX S1220, însoțită de un convertor analog-digital (DAC) ESS SABRE9018Q2C, capabil de 120dB SNR stereo la redare si 113dB la înregistrare. In plus, suita de programe Sonic Studio III oferă utilizatorilor opțiuni suplimentare, pentru redarea sunetului dorit.

O a doua zona cu butoane se afla sub cipsetul X399. Acesta este, de fapt, partea de overclocking, care aduce switch-urile Slow Mode si RSVD, butoanele Safe_Boot si Retry si jumperul LN2_Mode. Este evidenta orientarea Zenith către overclocking extrem, prin prezenta switch-ului RSVD, care se activează la temperaturi scăzute (de obicei pe la -120C) si elimina Cold Bug-ul pentru procesor. (Cold Bug este temperatura cea mai joasa, la care procesorul încetează sa mai funcționeze).

Pe marginea inferioara găsim extensii pentru RGB, ventilatoare si răciri cu lichid.

Partea de stocare este completata de 6x porturi SATA3 si unul U.2.

Asus Zenith Extreme SATA

Interfețele on-board sunt protejate din toate părțile, beneficiind de un acoperiș dur si având integrat scutul, ca toate vârfurile de gama ROG.

Asus Zenith Extreme interfaces

Pe verso, Zenith are un backplate sub VRM, cu rol de răcire, dar si împotriva îndoirii PCB, însă rezistenta supremă este data de scutul aflat pe stânga, care acoperă aproape o treime din placa. Totodată, acesta are si rol estetic, oferind un aspect deosebit.

Asus Zenith Extreme back

BIOS

Asus oferă un BIOS complex, care conține toate opțiunile dorite de overclockerii avansați, așezate eficient, astfel încât sa fie ușor si rapid de accesat.

{gallery}stories/hardware/placi-de-baza/asus-zenith-extreme/bios{/gallery}

Configurație de test

Configurație

CPU

AMD Ryzen Threadripper 1920X

Cooler

Noctua NH-U14S TR4-SP3 + Gelid GC-Extreme

Placa de baza (BIOS)

Asus ROG Zenith Extreme (0503)

RAM

32GB Corsair LPX DDR4-3200C16

Stocare

ADATA XPG SX8000 512GB

Grafica

Asus RX 580 Strix

Monitor

Asus MX27U

Sursa

Seasonic 1200W Platinum

SO

Windows 10 x64

Metodologie

Capabilitățile individuale ale unei placi de baza sunt reprezentate de BIOS si VRM. Pentru a evidenția calitățile unei placi, avem nevoie sa măsurăm (cu multimetrul sau cu software specializat) voltajele oferite de BIOS/VRM si setările latentelor pentru memorie.

Cinebench R15

GeekBench 4

X.265

PCMark 10

3DMark Time Spy

AIDA64

Testele sunt efectuate întâi folosind profilul DOCP, apoi supra tactând procesorul si memoriile.

Consumul este măsurat cu un Wattmetru, la priza, pentru întregul sistem.

Temperatura CPU a fost înregistrată cu programul HWMonitor, iar ambientalul a fost menținut la 23C.

Overclocking

Am testat si overclockat procesoare din seria Ryzen, iar Threadripper are, in plus, niște nuclee si quad channel in loc de dual channel. In rest, se aplica aceeași strategie.

Am folosit, inițial, profilul DOCP, la 3200MHz.

Asus Zenith Extreme DOCP

Trebuie sa stiti ca Zenith supra-volteaza initial, destul de mult. Mai precis, VCore ajunge la 1.43V, ceea ce se rasfrange in temperatura CPU.

Zenith oferă profiluri pentru overclocking, in BIOS. Am testat câteva si funcționează, dar, la 3600MHz, nu am găsit stabilitate perfecta, însă, la 3466MHz, nu este nici o problemă.

In BIOS găsiți câteva profiluri predefinite, existând 2 cu setări de 3466MHz, la 1.4V, memoriile putând rula 24/7, in aceste condiții. Eu am ales varianta manuala si am ajuns la 3466MHz, la 1.61V, cu latente 12-12-12-28-1, perfect stabil. Procesorul a urcat la 4050MHz cu 1.325V, LLC = Level 6.

Asus Zenith Extreme OC

Voltajul real al procesorului atinge 1.336V, si puteti observa ca este mai mic decat cel la care placa alimenteaza pe profilul auto.

Comparativ, ASRock X399 Taichi are nevoie de doar 1.3V (real 1.315V) pentru 4050MHz, iar la memorie lucreaza stabil cu 1.6V, adica ceva mi putin decat Zenith Extreme.

Performanță

Cinebench R15

Asus Zenith Extreme Cinebench

GeekBench 4

Asus Zenith Extreme Geekbench

Asus Zenith Extreme Geekbench RAM

X.265

Asus Zenith Extreme X.265

PCMark 10

Asus Zenith Extreme PCMark1

Asus Zenith Extreme PCMark2

3DMark Time Spy

Asus Zenith Extreme 3DMark

AIDA64

Asus Zenith Extreme AIDA

Asus Zenith Extreme AIDA RAM

Consum

X399 Taichi a reușit un consum interesant, dar Zenith lucreaza cu voltaje mai mari.

Asus Zenith Extreme Power

Temperatura

Pe al doilea radiator al VRM-ului , Zenith are un ventilator mic, care poate fi controlat din BIOS. In urma testelor, am constatat ca acesta își face treaba foarte bine, menținând o temperatura joasa pe VRM. Însă, după 80% turație, începe sa facă si zgomot, la un nivel maxim de 45dBA. Daca auziți un bâzâit dinspre carcasa, sa știți ca de acolo vine, însă, daca fluxul de aer din interior este bun, micul muc nu va ajunge sa genereze zgomot.

Asus Zenith Extreme Temp

Din cauza voltajelor mai mari de lucru, Zenith incalzeste mai tare procesorul.

Preț

Asus ROG Zenith Extreme apare online la aproximativ 2650lei. Prețul este mare, după părerea mea, mai ales ca exista placi X399 considerabil mai ieftine.

Concluzie

Asus ROG Zenith Extreme este o placa de baza pentru Threadripper, capabila de performanta si overclocking de top.

Design-ul este in tradiția Asus si nu am decât cuvinte de lauda pentru acesta. Capabilitățile plăcii sunt, de asemenea, ceea ce așteptam de la un vârf de gama. Testele au relevat stabilitate si eficienta, atât pentru procesor, cat si pentru memorii.

Overclocking-ul este la el acasă pe Zenith, însă prețul este prea mare, oricât am încerca sa justificam calitățile plăcii.

PRO

CONTRA

– aspect excelent

– BIOS complex

– performanță

– overclocking

– consum

– supra-volteaza initial

– preț

Evaluare

Aspect & Construcție

9.8

9.11

Performanta

9.8

BIOS

9.6

Overclocking

9.6

Capabilități & Tehnologii

9.0

Consum

9.4

Accesorii

9.5

Preț

7.0

Premii

best performance 9.8 best overclock 9.6

a

Sursa http://www.techzone.ro/6764-asus-rog-zenith-extreme-review-robusta-si-stabila