MSI Aero, Gaming, Sea Hawk, Lightning – cum alegi placa grafica potrivita

MSI Aero, Gaming, Sea Hawk, Lightning – cum alegi placa grafica potrivita

Când vine vorba despre sisteme de gaming, avem la dispoziție nenumărate variante de componente, care lărgesc aria de opțiuni, oferind soluții pentru toate gusturile, cerințele si, mai ales, buzunarele.

Pentru a veni in ajutorul fanilor si utilizatorilor din Romania, cu detalii complexe, legate de seriile de placi grafice produse de MSI, producătorul m-a rugat sa scriu acest articol, prin prisma experienței pe care am acumulat-o prin review-urile mele.

Nu mi-au trecut prin mana toate seriile, însă, in ultimii 5 ani, am testat majoritatea plăcilor Gaming si Lightning, iar pe cele din urma le-am folosit ca overclocker, răcind-le cu azot lichid, o experiență pe care o recomand celor pasionați.

set

Totuși, MSI oferă mai multe serii de placi grafice, pentru a deservi toate tipurile de utilizator. Exista Aero, Armor, Gaming, Sea Hawk si Lightning, ca sa luam clasele mari, iar unele au si derivate, despre care veți afla in paginile ce urmează. Fiecare are anumite caracteristici, echilibrate in funcție de performanță si preț. Le voi prezenta individual, cu detalii, pentru a evidenția motivele unei eventuale alegeri.

Pe site-ul MSI veți găsi si seria Duke, dar aceea se comercializează numai in China, drept pentru care nu are rost sa vorbim despre ea.

MSI Aero

Mezinul trupei este seria Aero, construita după modelul de referință, numit Founders Edition, căruia MSI i-a stilizat capacul cooler-ului. Astfel, placa arata diferit de originalul NVIDIA, dar păstrează prețul apropiat, fiind soluția de buget.

Este mai potrivita pentru integratorii de sisteme, însă eu as menționa si avantajul de a fi in prima linie la construcția de waterblock-uri compatibile, toți producătorii de componente de răcire cu lichid oferind cate o soluție, unii chiar din ziua lansării acestor placi.

Plăcile Aero sunt, in general, negre, dar au primit diverse imprimeuri pe capac, pentru a le îmbunătăți aspectul. In plus, beneficiază de un LED, care poate fi controlat prin aplicația GeForce Experience.

MSI Aero set

MSI a ales componente de nivel Military Class 4, pentru a asigura stabilitate si fiabilitate produselor sale. Așadar, chiar daca plăcile Aero sunt mai ieftine, dai banii pe ceva de calitate.

O derivata interesanta este Aero ITX, orientată spre carcasele mini-ITX. PCB-ul este construit de MSI, NVIDIA neavând aceasta mărime. Nu toate cip-urile grafice se pretează la ITX, așa ca găsim doar GTX 1030-1070, respectiv RX 550-560.

MSI Aero itx

Deși mici ca dimensiuni, plăcile beneficiază de inovații tehnologice care le ajuta sa iasă in fata: ventilator de tip TORX (silentios si performant), conducta de răcire (diametru 8mm), Zero Frozr (ventilatorul se oprește când GPU ajunge sub 50C).

In cadrul seriei Aero/Aero ITX, găsim cip-uri grafice NVIDIA GTX 1030 – 1080 Ti, respectiv AMD RX 550 – 570. Exista si variante overclockate din fabrică, pentru cine-si dorește niște MHz in plus.

MSI Armor

Armor este prima serie orientata către gameri, beneficiind de cooler-ul ARMOR 2x, o soluție mult mai buna decât răcirea de referință.

Coloristica este alb-negru, ceea ce se îmbină perfect cu plăcile de baza MSI Krait, făcând o echipa excelenta, atât din punct de vedere estetic, cat si funcțional.

MSI Armor set

Seria beneficiază de scutul metalic, care acoperă aproape complet partea frontala a PCB, fiind responsabil cu răcirea memoriilor si VRM-ului, respectiv cu împiedicarea îndoirii plăcii. VRM-ul este compus din 10 faze si utilizează componente Military Class 4, un standard respectat de producator.

Sistemul ARMOR 2x este compus dintr-un radiator monobloc, străbătut de 3 conducte din cupru (diametru 8mm), care traversează baza nichelata si vin in contact direct cu GPU.

msi armor cooler

Lamelele sunt dispuse astfel încât sa direcționeze fluxul de aer către zonele pe unde trec conductele, obținând astfel o răcire mai buna si mai puțin zgomot de la cele 2 ventilatoare TORX. Tehnologia Zero Frozr contribuie la menținerea liniștii, oferind zero rotații pentru zero zgomot, atâta timp cat GPU nu trece de 60C.

Plăcile Armor au o grosime care ocupa 2 sloturi in carcasa, fiind mai subțiri decât suratele din seriile superioare. In plus, nu beneficiază de iluminare si nici de backplate pe spate, aspecte ce contribuie la preț, dar si la atractivitate, după părerea mea.

Departamentul Armor a primit recruți NVIDIA GTX 1060 – 1080 Ti si AMD RX 550 – 580. Exista si modele supra tactate de MSI, pe care le recunoașteți după sufixul OC, din denumire.

MSI Gaming

Mai facem un pas in materie de performanță si băgăm puțin mai adânc mâna in buzunar, deoarece am ajuns la seria Gaming, ai cărei membrii oferă capabilități mai avansate față de Aero si Armor.

MSI Gaming set

In primul rând, Gaming beneficiază de un sistem de răcire TwinFrozr VI, total diferit de ARMOR 2x. Coloristica este negru cu roșu, iar capacul este mai elegant, dar si mai agresiv, in sensul bun, desigur. Aici, MSI introduce LED-urile RGB, dispuse pe a doua jumătate a plăcii, controlabile prin aplicația Gaming App. Si logo-ul producătorului, aflat pe partea superioara, face parte din schema RGB, așa ca putem lumina dragonul in ce culoare dorim.

Ventilatoarele sunt TORX 2.0, un pas in plus față de cele de pe Armor, oferind flux de aer cu 22% mai puternic si zgomot mai mic. In plus, folosesc rulmenți cu 2 rânduri de bile, pentru fiabilitate si longevitate. Zero Frozr le tine oprite pana GPU atinge 60C, așa ca plăcile sunt perfect silențioase, in afara sesiunilor de joaca. Din experiență, va spun ca nu veți auzi zgomot dinspre placa grafica MSI Gaming, nici atunci când GPU lucrează la maxim.

TwinFrozr VI este compus dintr-un radiator generos, mai mare si mai gros decât cel de pe Armor si brăzdat de 5 conducte (1x 8mm si 4x 6mm), ceea ce oferă, din start, disipare mai rapida. GPU este răcit de o baza, din cupru nichelat, care transferă căldura către conducte, acestea din urma neavând contact direct cu procesorul grafic.

MSI GTX 1070Ti Gaming cooler

PCB-ul este conceput special pentru seria Gaming si beneficiază de backplate, care contribuie la partea estetica a plăcii, dar si la disiparea căldurii. Placa frontala este si ea prezenta, pentru răcirea memoriilor si VRM-ului. Acesta, din urma, este construit tot din 10 faze, ca si la Armor si beneficiază de componente Military Class 4, pentru stabilitate la overclocking, precum si longevitate in condiții extreme.

MSI susține ca si pasta termica, folosita la seria Gaming, este mai performanta decât cea de pe Armor, astfel ca răcirea GPU este mai buna.

Alimentarea vine de la 2 conectori cu 8 pini, fata de 8+6 la Armor, semn ca plăcile Gaming permit un overclocking mai avansat. In aceeași idee, softul Gaming App oferă un profil, numit OC Mode, care mărește frecventele GPU si memoriei video, oferind un plus de performanta, la un click distanta.

Seria Gaming cuprinde placi grafice bazate pe NVIDIA GTX 1050-1080Ti, AMD neavând reprezentant in aceasta categorie. MSI a împărțit plăcile după frecventa, astfel au rezultat categoriile Gaming si Gaming X, cea din urma fiind mai avansata.

Gaming Trio

De curând, MSI a lansat generația Gaming Trio, care vine cu 3 ventilatoare pe cooler, incrementând puterea de răcire. Totuși, numai GTX 1080 Ti se bucura de acest privilegiu. Si aici, exista variantele Gaming si Gaming X, diferențiate de frecvențele de lucru ale GPU.

msi trio set

Cele 2 placi au primit o banda RGB, Mystic Light, pe marginea superioara a backplate-ului, care contribuie major, in bine, la aspectul estetic. LED-urile RGB au ajuns acum in jurul primului si ultimului ventilator, oferind posibilități mai multe de a ‚aprinde’ placa după gust.

Cooler-ul se numește Tri-Frozr si are 3 ventilatoare TORX 2.0, deci flux de aer mai mare. Este compus din 2 radiatoare, legate intre ele prin 6 conducte (2x 8mm si 4x 6mm), care preiau căldura de la baza si o disipa către lamele.

Ventilatoarele pot rula independent unul de celălalt, economisind curent si menținând liniștea. MSI a îmbunătățit lamelele, dându-le o forma sinusoidala, pentru a obține o eficienta mai buna cu 10%.

VRM-ul este răcit direct de cooler-ul mare, printr-o montura speciala, cu care vine in contact direct. In acest fel se obține o temperatura mai mica si o stabilitate mai mare.

MSI 1080Ti Trio cooler

MSI Sea Hawk

MSI s-a gândit si cei pasionați de răcire cu lichid si a generat seria Sea Hawk, care oferă placi grafice integrând aceasta opțiune. Având in vedere bugetul aferent, opțiunea este prezenta doar de la GTX 1070 in sus si numai pe cip-urile NVIDIA.

msi sea hawk x

Si in acest caz exista variante. Cea mai simpla este reprezentată de o placa din clasa Aero, căreia i s-a adăugat un AIO Corsair Hydro H55. Astfel, GPU este răcit cu lichid, iar restul plăcii cu aer. Este avantajos deoarece nu mai este nevoie de nimic altceva, AIO-ul fiind independent.

Varianta următoare se numește Sea Hawk X si rulează la frecvente puțin mai mari, in rest nefiind nici o diferență.

Cea mai interesanta versiune, dup aparerea mea, este cea denumita Sea Hawk EK X, care este dedicata celor care au sau vor avea un circuit personalizat de răcire cu lichid, in care sa integreze si placa grafica.

msi sea hawk ek

Placa este livrata cu water block-ul montat, iar acesta răcește GPU, memorii si VRM, asigurând cea mai mica temperatura de lucru, fata de orice varianta pe aer. In plus, nu scoate nici un zgomot.

Si estetica este alta, block-ul îmbinând partea nichelata cu un corp transparent, prin care se vede placa. Ansamblul este întărit de un backplate, pe care MSI a montat iluminare RGB, Mystic Light, care poate fi controlata prin aplicația Gaming App.

Daca aveți de gând sa investiți intr-un sistem personalizat de răcire cu lichid, va stau la dispoziție cu componente, consultanta si montaj.

MSI Lightning

Am ajuns și la vârful ierarhiei. In acest moment nu ne mai gândim la buzunar, ci doar ca puteam avea cea mai performanta placa grafica MSI, dedicata overclocking-ului. Daca nu ești pasionat de overclocking, atunci este doar o placa grafica obișnuită, tactata mai sus decât celelalte.

msi lightning set

Daca ești atras de OC, atunci Lightning îți deschide noi orizonturi de performanta. Având voltaje deblocate, atât pentru GPU, cat si pentru memorii, este capabila sa ridice frecventele pentru acestea, la un alt nivel. Celelalte serii video prezentate nu pot modifica alimentarea la memorii. Numai Lightning are acest avantaj.

Mai mult, are un BIOS special, care elimina limitele impuse plăcilor de gaming, eliberând puterea trăsnetului. Evident aveți nevoie de răcire suplimentara, dar întotdeauna exista azot lichid. Scuze, m-a cam luat valul. Sa revenim cu picioarele pe Pământ.

Lightning beneficiază de un cooler Tri-Frozr, similar cu cel de pe Trio, dar cu alta fațadă, pe care nu are RGB.

msi lightning rgb

Ansamblul radiatoare-conducte-baza este același. Si cele 3 ventilatoare sunt la fel, dar asemănările se opresc aici.

PCB-ul este special conceput pentru seria Lightning, adică pentru overclocking extrem. MSI l-a acoperit, aproape in întregime, cu o placa metalica, mai groasa decât la seria Gaming. Aceasta răcește memoriile si are integrata o conducta, din cupru, care asigura o disipare mai rapida a căldurii, de pe VRM.

msi lightning frontplate

In contrapartida, backplate-ul are o conducta orizontala, care preia căldura de la PCB.

msi lightning backplate

Nu poți sa faci overclocking decât cu un VRM pe măsură. De aceea Lightning are 14 faze digitale, care sa ofere stabilitate in condiții extreme, adică sub azot lichid.

Placa are senzori in mai multe zone, pentru monitorizarea in timp real a temperaturilor GPU, memorie, VRM. In plus, are 3 punte de măsură, unde pot fi conectate multimetre, pentru urmărirea voltajelor GPU, memorie si PLL.

Concluzie

Pe scurt, seria Aero deschide poarta MSI către utilizatori, cu performanta de referință si buget mai redus. Pentru gameri, cu ceva mai multa dare de mana, exista Armor, in timp ce pentru cei care doresc mai multa performanta, si își permit acest lux, MSI oferă seria Gaming, cu extensia Trio.

In vârful aisbergului exista Lightning, care beneficiază de toate opțiunile pentru overclocking extrem, si care eliberează toata puterea lui 1080 Ti.

De unde cumpar?

Unde găsești placi MSI? Foarte simplu, site-ul producătorului îți arata magazinele din fiecare tara. In Romania, le găsiți aici.

Sursa http://www.techzone.ro/6798-msi-aero-gaming-sea-hawk-lightning-cum-alegi-placa-grafica-potrivita