MSI GE73 7RF Raider review – Full HD la purtator

MSI GE73 7RF Raider review – Full HD la purtator

Jocurile sunt o componenta activa a vieților noastre. Pentru unii mai congruenta, pentru alții mai paralela, însă pentru toți prezenta. In funcție de atracție, timp liber si, in special, buget, fiecare dintre noi aderam la un anumit sistem de gaming.

Portabilele de profil au rolul lor si o piață bine definita, astfel încât sa acopere cat mai dens cererile utilizatorilor. Un astfel de laptop de gaming am si eu, astăzi, pe birou. Este vorba despre MSI GE73VR 7RF Raider, cel mai nou membru al seriei, orientat către Virtual Reality, după cum apare si in denumirea sa.

MSI GE73VR set

MSI GE73-7RF Raider

CPU

Intel Core i7-7700HQ @ 2.8GHz

Placa de baza

MSI-1799

RAM

16GB DDR4-2400 dual channel

Stocare

512GB M.2 SSD NVMe

1TB SATA3 HDD 2.5”

Video

NVIDIA GTX 1070 8GB GDDR5

Ecran

Full HD, 1920×1080, 120Hz, 3ms

Dimensiuni

419 x 285 x 28.5 mm

Greutate

2.8 Kg

Baterie

6 celule, 51Whr

Ambalaj si accesorii

Cutia este simpla, dar interesanta. Capacul nu dezvăluie aspectul produsului, si nici măcar numele acestuia, ci doar seria din care face parte.

MSI GE73VR box

Pe verso sunt descrise o sumedenie de tehnologii integrate.

MSI GE73VR box back

Ca accesorii, pachetul conține doar alimentatorul, si nimic altceva.

MSI GE73VR acc

Aspect si construcție

MSI a creat propriul design pentru laptopurile sale si pot spune ca nu arata rău deloc. Asemănarea cu botul unei mașini super-sport este sugestiva pentru seria de gaming.

MSI GE73VR

Grosimea nu este foarte mare, ceea ce este interesant, însă apare curiozitatea capabilităților de răcire, pe care le vom testa la momentul potrivit. Partea frontala nu conține conectori sau butoane, ci doar LED-urile de stare, HDD si baterie, precum si 2 difuzoare, sub colturile carcasei.

MSI GE73VR front

Pe muchia stângă exista o grila de aerisire, portul RJ45 pentru rețea, o ieșire HDMI 2.0 (capabila de 4K@60Hz), un mini-DisplayPort, un USB 3.1 tip A, un USB 3.1 tip C, o ieșire audio si o intrare pentru microfon.

MSI GE73VR left

Pe dreapta găsim interfața pentru alimentare, o grila pentru aerisire, 2x USB 3.0 iluminate si un cititor de carduri SD.

MSI GE73VR right

Spatele este lipsit de porturi, găzduind doar cele 2 grile de ventilație.

MSI GE73VR rear

Tastatura este produsa de SteelSeries, un nume in industria de profil, si beneficiază de iluminare RGB, cu posibilitatea de setare pe fiecare tasta, individual, a cate unei culori si acțiuni. Pentru acesta, exista aplicația SteelSeries Engine3.

MSI GE73VR keyboard

Fiind destinata gamerilor profesioniști, tastatura permite setări care sa ajute utilizatorul, ca de exemplu iluminarea unei taste in funcție de câtă muniție mai are arma din joc, sau câtă viață mai are personajul. In plus, se pot apăsa pana la 45 taste simultan, pentru a evita ghosting-ul.

Ca o părere personala, as menționa ca GE73VR nu are butonul Windows pe partea stângă, acesta fiind mutat in dreapta, unde așteptam butonul pentru meniul ‚click dreapta’.

GE73VR oferă un ecran de 17.3 inch, Full HD (1920×1080), cu 120Hz refresh si timp de răspuns de 3m, ceea ce este excelent, atât pentru jocuri, cat mai ales pentru partea de VR, care poate oferi un refresh mai mare pentru ochii utilizatorului.

Adăugând încă 2 monitoare, pe HDMI si mini DisplayPort, se poate crea o matrice de 3 ecrane, pentru diverse situații.

GE73VR se sprijină pe 4 piciorușe din cauciuc si încă 8 din plastic, care ajuta la o mai buna stabilitate. Printre acestea exista mai multe grile de aerisire, atât pentru ventilatoarele sistemului de răcire, cat si pentru zona centrala, unde se găsesc componente.

MSI GE73VR back

MSI a conceput un nou model de cooler pentru acest laptop, integrând o soluție cu 7 conducte, 2 ventilatoare si 4 guri de ventilare. Tehnologia se numește Cooler Boost 5 si ar trebui sa răcească mai bine componentele fierbinți, precum procesorul si cip-ul grafic. Poate fi controlata cu ajutorul aplicației Dragon Center, pentru a obține rezultatele dorite.

MSI GE73VR inside

Procesorul este un i7-7700HQ, secondat de 16GB DDR-2400. Partea grafica este compusa din Intel HD 630, integrata in procesor, utilizata pentru partea 2D, in timp ce pentru 3D exista cip-ul grafic GTX 1070, destul de puternic pentru jocuri.

MSI Dragon Center

Aplicația de la MSI permite monitorizarea si configurarea laptop-ului, din mai multe perspective. Încep cu citirea temperaturii CPU si continui cu posibilitatea de a modifica frecventele acestuia, dar si tipul de Power Management si turația ventilatoarelor.

La System Tuner găsim opțiunile pentru Boost, adică pentru creșterea performantelor. Pe scurt, overclocking. Totul se bazează pe profiluri, pe care utilizatorul le poate schimba după bunul plac.

Implicit, GE73VR rulează pe Sport, iar Boost-ul de care vorbeam poate fi obținut prin alegerea profilului Turbo si modificarea celor doua opțiuni, pentru procesor si memorie.

{youtube}gJMf6bR-nKo{/youtube}

Procesorul primește cei 200MHz trimiși către el, însă memoria nu creste in frecventa. Am vorbit cu cei de la MSI si mi-au spus ca urmeaza sa lanseze o noua versiune a aplicatiei, care va remedia problema.

SteelSeries Engine 3

MSI a instalat, pe GE73VR, o tastatura SteelSeries, care beneficiază de iluminare RGB, diversele profiluri putând fi setate prin intermediul aplicației Engine3.

{youtube}ps2pBWEdgNM{/youtube}

Performanta

GeekBench 4

geekbench score

PCMark 10

pcmark details

3DMark – Time Spy

3dmark details

VRMark

vrmark orange

Crystal Disk

crystal

Iată ca MSI a ales o combinație SSD extraordinara pentru GE73VR, ratele de transfer vorbind de la sine. Nici HDD-ul nu arata rău in cifre.

crystal hdd

Deus Ex

deus ex 1920 ultra

Vedem ca Deus EX poate fi rulat cursiv la 1920×1080 cu setările Ultra, ceea ce dovedește performantele lui GE73VR.

Consum

Am testat consumul in 3DMark Time Spy si a rezultat o valoare de 169.9W, ceea ce nu este rău.

powermark

Temperatura si zgomot

Am măsurat o valoare de 45dB, generata de GE73VR in timpul funcționarii. Este audibila si devine deranjanta, la un moment dat. Totuși, răcirea este decenta.

temp

Preț

MSI GE73VR 7RF Raider costa aproximativ 11000 lei si se bate la preț cu Lenovo Legion Y920 si Asus ROG G752VS, care costa cu 500lei mai puțin, dar au 256GB SSD, fata de 512GB la MSI. Am verificat prețul unui M.2 de 256GB si este in jur de 500lei, deci toate cele 3 laptopuri concurente costa la fel.

Concluzie

De multe ori, laptopurile de gaming arata diferit fata de cele de birou, prin grosimea si greutatea lor. MSI a reușit sa împacheteze toata configurația din specificații, într-o carcasa nu prea groasa si nici prea grea.

Aspectul este interesant si atractiv, performantele sunt foarte bune, fiind capabil de peste 60FPS, la 1920×1080, cu detalii maxime. Pentru VR, ecranul de 120Hz este un plus.

Consumul nu este mare, însă bateria tine doar 1 ora si 10 minute de joaca. Zgomotul ajunge la 45dB si poate deveni deranjant, la un moment dat.

Prețul este la fel cu al concurenților direcți, deci nu are de pierdut din aceasta cauza.

PRO

CONTRA

– aspect si construcție

– tastatura iluminata RGB per tasta

– performanta excelenta

– răcire decenta

– preț

– zgomot

Evaluare

Aspect & Construcție

9.5

8.92

Performanta

9.0

Temperatura & Zgomot

8.5

Upgradabil

9.0

Dimensiuni & Greutate

9.0

Preț

8.5

Premii

excellent performance 9.0

Sursa http://www.techzone.ro/6788-msi-ge73-7rf-raider-review-full-hd-la-purtator