Netgear ProSafe GSS108E review – subtire si rapid

Netgear ProSafe GSS108E review – subtire si rapid

Viteza Internetului este tot mai mare, iar utilizatorii se bucura de acest aspect, beneficiind de încărcări/descărcări mai rapide de pe site-urile preferate. Dar pentru ca acest lucru sa fie posibil, exista echipamente performante, care pot susține traficul de date la un nivel superior, astfel încât sa nu existe probleme de transfer.

Exista câteva branduri consacrate in domeniul rețelelor, Netgear fiind unul dintre ele, iar astăzi am primit, de la ei, un switch, numit ProSafe GSS108E, care, la prima vedere, înseamnă Gigabit cu 8 porturi., însă poate ascunde si alte capabilități interesante, precum management integrat, pentru a putea configura diverse protocoale si servicii adiacente. Este, deci, un switch deștept.

NetGear ProSafe GSS108E set

Specificații:

Produs GSS108E GSS116E
Porturi 8 16
Max MAC 8K 8K
Buffer 128KB 512KB
IEEE802.3az (eficient energetic) Da
Mod de lucru Store-and-forward
Banda 16 Gbps 32 Gbps
Prioritate Weighted Round Robin (WRR)
Jumbo frame GSS108E supports up to 16000 Bytes. GSS116E supports up to 9000 Bytes.
Zgomot (ANSI-S10.12) 0 0
Ore de lucru garantate 1031177 721479
VLAN 64 128
IEEE 802.1Q VLAN Tag Da
VLAN per port Da
Port Trunking Nu Da
IGMP Snooping (v1, v2 and v3) Da
IGMP Snooping queries Nu
Block unknown Multicast Da
Supported Multicast groups 128 128
DHCP Client Da
Rate limiting Da
DSCP Da
IEEE 802.1p COS Da
Port-based VLAN Da
TOS Da
WRR (Weighted Round Robin) WRR
Strict Priority queue technology Nu
System Password Da
PC Utility Da
Port Mirroring Da
Cable Test utility Da
FW Upgrade thru Plus Utility (TFTP) Da
Config Download (to Switch) thru Plus Utility Da
Config Upload (to Server) Da
Loop Detection Da
DoS Prevention

Da GSS116E

Nu GSS108E

Broadcast Storm Control Da
Energy Efficient Ethernet (EEE) Da
Dimensiuni 305x65x35mm 407x70x35mm
Greutate 0.44Kg 1.3Kg
Ventilatoare 0 0
Consum max 20.1W 8.4W
Garantie Pe viata
Suport Lifetime Tech Support via chat, 90-day tech support via phone
Inlocuire a doua zi Pe viata

Aspect si construcție

M-a frapat imediat cutia, trezindu-mi un interes subit sa o deschid. Era prea îngustă. Primul gând a fost: Cat de mic este acest switch? Iată ce am găsit înăuntru.

NetGear ProSafe GSS108E accesorii

Switch-ul are 305x65x35mm. Adică are doar 6.5cm lățime si 3.5cm grosime! Producătorul a ales un design ergonomic, as putea spune, deoarece echipamentul poate fi montat in orice poziție, fiind chiar dotat in pachet cu un kit de prindere special.

NetGear ProSafe GSS108E

Este vorba despre o montura din plastic, pe care se fixează switch-ul. Apoi, aceasta se poate prinde de diverse suprafețe, in mai multe moduri.

NetGear ProSafe GSS108E prindere1

NetGear ProSafe GSS108E prindere2

Chiar si cablul de alimentare se încadrează in peisaj, conectându-se in coltul echipamentului si întregind dreptunghiul.

Cele 8 porturi RJ45 sunt capabile de transfer Gigabit (1Gbps), in timp ce 2x USB 2.0 îți pot încărca telefonul sau tableta. E o idee foarte interesanta, după părerea mea. Bănuiesc ca Netgear s-a gândit la administratorii de rețea, ale căror telefoane trebuie sa fie pornite permanent, ca sa fie disponibili in caz de nevoie.

NetGear ProSafe GSS108E front

Fiecare port este însoțit de LED-urile de stare, care indica viteza de transfer si activitatea pe rețea.

Interfața

Orice switch cu management oferă o interfață software, prin care utilizatorul poate controla setările de care este capabil echipamentul.

{youtube}jShm4R_Hakw{/youtube}

Mi se pare o interfață ușor de utilizat, împărțită bine pe categorii de setări.

Performanta

Sa testezi rata de transfer a unui switch este ceva simplu, pentru oricine. Pur si simplu conectezi 2 PC-uri sau laptopuri, dotate cu placi de rețea Gigabit, la switch si apoi inițiezi transferul unui fișier foarte mare, de câțiva zeci de gigabytes. Poți vedea in timp real cam la cat urca viteza de transfer.

La switch-urile cu management, situația este diferită. Acolo pot interveni diverse filtrări de pachete, ceea ce încarcă procesorul echipamentului, si apare posibilitatea ca rata de transfer sa scadă, in funcție de setările aplicate.

Ei bine, NetGear ProSafe GSS108E a fost capabil de transferuri gigabit, fără nici o problema. Așadar, acest switch este capabil sa lucreze exact așa cum a scris producătorul in specificații.

In cifre, cea mai mare rata de transfer pe care am văzut-o a fost de 994.33Mbps, la care, adăugând pachetele de comunicare intre echipamente, pe care utilizatorul nu le vede, ajungem la potențialul maxim al lui GSS108E.

Mai mult, consumul inregistrat in timpul transferurilor a ajuns pana la maxim 15.6W, ceea ce este foarte decent.

Preț

Switch-ul ProSafe GSS108E se poate cumpăra din magazinele românești, la un preț începând cu 310lei, ceea ce mi se pare decent, având in vedere performanta, capabilitățile de montare si faptul ca oferă interfață de management.

Concluzie

Am testat cu plăcere switch-ul NetGear ProSafe GSS108E, care mi-a lăsat o impresie foarte buna.

Im place forma echipamentului si faptul ca oferă posibilități multiple de montare, ceea ce reprezintă un avantaj major, după părerea mea. In plus sistemul de prindere este foarte simplu, astfel încât poate fi instalat si de către un utilizator neexperimentat.

Cele 8 porturi gigabit sunt secondate de 2 porturi USB, in care se pot încărca diverse echipamente, precum telefon mobil, tableta, etc. Ideea este interesanta si oferă un plus de valoare produsului.

Procesorul este foarte capabil, astfel ca in testele mele a susținut fără probleme transferuri gigabit. Interfața de management oferă setări avansate, care pot fi de folos atât într-un birou de firma, cat si acasă, pentru cine știe sa-l configureze.

PRO CONTRA

– performanta

– interfață de management

– multiple sisteme de prindere

– porturi USB pentru încărcare telefon

– preț decent

Evaluare

Aspect & Construcție 9.8 9.57 Performanță 10.0
Interfață admin 9.5 Consum 10.0
Tehnologii 9.0 Preț 9.0

Premii

best performance 10.0

Sursa http://www.techzone.ro/6736-netgear-prosafe-gss108e-review-subtire-si-rapid