NetGear ReadyNAS 212 review – o solutie excelenta

NetGear ReadyNAS 212 review – o solutie excelenta

Avem astăzi. in teste, un echipament de stocare in rețea, fabricat de NetGear. Este vorba despre ReadyNAS 212-00. Familia din care face parte este ReadyNAS 212, însă producătorul îl vinde in mai multe variante, precum modelul 212D22, care se livrează cu 2 unități de 2TB fiecare, si modelul 21200, subiectul nostru de astăzi, care vine fără unități de stocare, acestea fiind achiziționate separat.

Personal, prefer varianta fără harduri, pentru a putea alege singur modelul dorit, si mă refer aici la o anumita marca, viteza, memorie cache, etc.

In pachet găsim manualele de utilizare, ghidul de instalare, plus 3 cabluri de alimentare, fiecare având diverse configurații de pini la ștecher, pentru compatibilitatea cu tipurile de prize din lume.

ReadyNAS are o garanție de 3 ani si oferă o multitudine de funcții importante si interesante, după cum veți vedea la secțiunea dedicată interfeței sistemului său de operare.

NetGear ReadyNAS 212 set

Specificații

NetGear ReadyNAS 21200
CPU ARM Cortex A15, quad core, 1.6GHz
Hardware Transcoding Engine H.264 (AVC), MPEG-4 Part 2, MPEG-2, VC-1
Memorie 2 GB DDR3
Unitati stocare 2
Compatibilitate

3.5" SATA III / SATA II HDD

2.5" SATA III / SATA II HDD

2.5" SATA III / SATA II SSD

Capacitate max 16 TB (8TB x 2)
eSATA 0
USB 3.0 3
Dimensiuni 202 mm x 101 mm x 142 mm
Greutate 2.03 kg
Ventilatoare 1x 92 mm
Zgomot 20.0 dB(A)
Alimentare 100V to 240V AC
Garanție 3 Years

Aspect si construcție

NAS-ul este puțin mai mare decât cele 2 harduri care încap in interior, mai precis are 220 x 101 x 142 mm, in timp ce greutatea, fără unitățile de stocare, este de 2.03Kg. Carcasa este de culoare negru mat, iar partea frontala este negru lucios.

NetGear ReadyNAS 212 fata

Există 5 LED-uri pe partea frontală stânga, respectiv cate unul pentru unitățile de stocare, unul pentru starea echipamentului, unul care indică momentele de activitate, iar ultimul se va aprinde când va fi acționat butonul Backup. As fi adăugat si unul care sa indice conexiunea la rețea, ca sa nu trebuiască sa mă uit in spatele aparatului, in caz de nevoie. Avem la dispoziție si 2 butoane, unul pentru pornit/oprit, iar celălalt pentru funcția de backup. Un port USB 3.0 completează panoul de control.

Unitatea are 1 ventilator, in partea din spate, pentru răcirea interiorului si a hard disc-urilor. Acesta are un profil pre-setat, care îl turează in funcție de anumiți senzori. Tot aici găsim 2 porturi USB 3.0, un port eSATA, 2 interfețe Gigabit si conectorul pentru alimentare. Butonul RESET este si el prezent, pentru cazurile necesare.

NetGear ReadyNAS 212 spate

Accesul la hard-uri se face prin capacul frontal.

Fiecare unitate este instalată într-un sertar dedicat, care culisează pe șine. Fixarea unităților se face într-un mod interesant, folosind un cadru special și nu prinzând hardul în șuruburi, ca la alte NAS-uri. Unitățile de stocare pot fi de 2.5” sau 3.5”, deci putem folosi atât HDD-uri, cat si SSD-uri, iar capacitatea maximă este de 16TB, adică 2x 8TB.

NetGear ReadyNAS 212 hdd

Cele 2 interfețe Gigabit sunt foarte folositoare, pentru transferuri rapide, fiind capabile de aproximativ 120MB/s fiecare.

ReadyNAS 212 este motorizat de un procesor ARM Cortex A15, cu 4 nuclee, care lucrează la o frecventa de 1.4GHz, si este ajutat de 2GB memorie. Configurația este suficienta pentru a rula cursiv toate funcțiile sistemului.

Sistem de operare

La prima interacțiune cu NAS-ul, trebuie sa-l conectați la un router, pentru a primi un IP. NetGear pune la dispoziție aplicația RAIDar, prin care detectați NAS-ul si vedeți ce IP a primit, pentru ca, mai apoi, sa controlați echipamentul prin rețea.

Sistemul de operare este ReadyNAS OS v6.6.0 si pot spune ca mi-a lăsat o impresie buna. Mai jos este review-ul video complet, care cuprinde si interfata de control.

{youtube}paPn_0iD2WQ{/youtube}

Interfața mi se pare foarte ușoară si prietenoasa, deci foarte accesibila pentru începători. Pe de alta parte, mi se pare si foarte rapida, astfel ca poți efectua toate setările dorite, in foarte scurt timp.

Performanțe

Hard-urile se pot configura in RAID 0 si 1.

Pentru cei care nu știu:

– RAID 0 (stripe) însumează capacitatea si performanța hardurilor, însă pierde toate datele, in cazul defectării unuia dintre harduri.

– RAID 1 (mirror) scrie simultan, pe ambele hard-uri, aceeași informație, oferind siguranța datelor, dacă un hard se strică.

Am văzut că NAS-ul este capabil sa ruleze rapid interfața sistemului de operare si sa execute prompt comenzile primite, deci procesorul si memoria își fac treaba foarte bine, la acest capitol. Pe de alta parte, plăcile de rețea sunt capabile, individual, de 1Gbps, dar si de Teaming, adică unirea celor doua într-o singura interfață, de 2Gbps.

In funcție de hard-urile folosite, dimensiunea fișierelor, etc., rata de transfer poate varia. Un HDD nu prea este capabil sa transfere cu peste 1Gbps, iar o matrice RAID 0 nu va fi capabilă nici măcar de 2Gbps, însă dacă folosim SSD-uri, volumul creat poate transfera date cu peste 4Gbps, in timp ce plăcile de rețea impun o limită maximă de 2Gbps.

Consum si zgomot

In timpul testelor, consumul a ajuns pana la 26.6W, in lucru, stagnând pe la 20W, in repaus, ceea ce nu este rău deloc, mai ales ca un asemenea echipament va funcționa permanent, iar valorile menționate nu vor umfla prea tare factura de electricitate. In plus, setările de gestionare a energiei, permit oprirea automata a hardurilor, atunci când nu sunt folosite, si chiar a NAS-ului, pe anumite intervale de timp, cum ar fi pe timpul nopții.

De zgomot nu poate fi vorba, ReadyNAS 212 fiind perfect silențios, chiar daca in camera erau 26C. Am lăsat special sa crească temperatura in birou, sa vad daca apare vreun zgomot de la NAS, dar nu s-a întâmplat.

Preț

Prețul lui NetGear ReadyNAS 21200 este aproximativ 1500lei, ceea ce nu este deloc puțin. Mai trebuie luată in calcul si achiziționarea separată a unităților de stocare, deci, in final, cheltuiala se apropie sau depășește 2000lei, in funcție de hardurile sau SSD-urile alese.

Concluzie

Necesarul de stocare de date creste zi de zi, fiecare având de păstrat documente importante, poze de familie, etc, ca sa nu mai vorbim de companiile care sunt obligate sa păstreze date contabile si alte fișiere legale, astfel ca un NAS este una dintre soluțiile optime, după părerea mea.

NetGear mi-a trimis ReadyNAS 21200, o varianta care vine fără unități de stocare, dar suporta maxim 16TB, care poți fi obținuți din HDD-uri sau SSD-uri.

Sistemul de operare este foarte prietenos si se mișcă excelent, datorita configurației puternice , alese de producător.

Prețul este, încă, puțin piperat, dar luați in calcul un consum minor si posibilitatea de a tine datele in siguranță.

PRO CONTRA

– securitate

– performanta

– consum

– preț

Evaluare

Aspect și construcție 9.0 8.77 Performanță 9.0
Consum și zgomot 9.7 Preț 8.0

Premii

best intake 9.7 extremely silent 9.7

Sursa http://www.techzone.ro/6741-netgear-readynas-212-review-o-solutie-excelenta