XPG Emix H30 review – un pachet complet
ADATA este cunoscuta pentru multitudinea de solutii de stocare disponibile, de la memorii RAM, la SSD-uri si stick-uri USB. Recent, prin intermediul brand-ului XPG – compania si-a lansat perechile de casti Emix H30 si amplificatorul SoloX F30, alaturi de alte cateva produse de dedicate gamerilor. Haideti sa vedem ce au de oferit aceasta pereche de casti.
Se pare ca in ultimii ani, majoritatea companiilor hardware / memorie au trecut pe piata perifericelor, si au lansat macar un produs dedicat marketului de entuziasti. De la HyperX la Corsair sau ASUS, aproape toate au un brand dedicat pentru gaming. Nu e de mirare ca ADATA in cele din urma, avea sa isi lanseze versiunea proprie. Aceasta este XPG, care detine, in mare, memorii dedicate gameri-lor. Sunt cateva exceptii desigur, respectiv combo-ul mouse & pad Infarex M10 si R10, iar mai nou perechea de casti Emix H30 si amplificatorul prin USB SoloX F30. Acestea au ajuns si la pe banca de review, si am decis sa le oferim o privire mai atenta. Pana la urma, sunt extraordinar de multe modele de casti gaming pe piata, iar un model nou de la o companie fara experienta in domeniu poate sa fie ori surprinzator de interesanta (HyperX Cloud) ori o dezamagire.
Emix si SoloX cu siguranta sunt impresionante conform specificatiilor de pe pachet. Castile au drivere gigantice de 53 de mm, un design open-back, microfon detasabil, 7.1 virtual surround, amplificator dedicat si o multime de alte trasaturi. Desigur, pachetul asta inseamna ca nu e un model de buget, si mai ales, intra in competitie cu capetele de linie de la producatorii de periferice consacrati pe piata precum Logitech, Steelseries, Razer, sau Corsair. Acesta fiind primul lor produs audio, trebuie sa intreb: Merita cumparate, sau pur si simplu sunt o multime de alte solutii mai bune pe piata la un pret similar?
Haide sa deschidem cutia si sa vedem ce avem inauntru.
La prima vedere
XPG Emix H30 si amplificatorul Solox F30 vin intr-un pachet colosal, care include castile, amp-ul, si un stand din aluminiu. Evident totul este incapsulat in burete pentru a crea o prima impresie pe cat se poate de placuta.
Pachetul mai include si o husa dintr-o plasa sintetica pentru portabilitate. Husa este dintr-un material destul de decent, desi nu foarte protector la cazaturi, si mai include un buzunar aditional pentru amplificator si cabluri.
Daca prima impresie conteaza, XPG Emix H30 cu siguranta nu dezamageste.
Cupe
O pereche de difuzoare de 53mm sunt atasate unui cadru de aluminiu care este gazduit in cupele circulare din plastic.
Cupele sunt destul de masive si ar trebui sa acopere majoritatea urechilor (desi sunt complet circulare). De asemenea, o pereche de LED-uri rosii, ilumineaza grill-ul exterior pentru a ne aminti de faptul ca Emix sunt casti de gaming. Desi pe pachet spune ca Emix H30 ar putea fi considerate portabile – considerand cat de voluminoase sunt acestea pe cap si grosimea cablului inclus – este foarte dificil sa le conectezi la o sursa mobila precum un telefon si sa le iei pe drum.
Pernitele din piele proteica sunt detasabile si pot fi relativ usor inlocuite. Pentru o pozitionare mai stabila, acestea sunt prinse de un inel din plastic, ce faciliteaza atasarea si detasarea la cupa fara nici un fel de efort.
Headband
Headband-ul este in stil suspendat, similar cu cel folosit de SteelSeries Siberia. Barele metalice sunt din aluminiu, iar firele ce sustin buretele ce intra in contact cu capul, sunt la randul lor metalice si destul de bine tensionate.
Cu acestea fiind spuse, headband-ul nu exercita nici un fel de presiune asupra urechilor / capului. Pe de o parte, perechea este relativ comfortabil, mai ales ca nu este foarte grea, dar pe de alta parte, nu prea sta bine pe cap, si este posibil sa cada la aproape orice fel de miscare.
Microfon
In cele din urma, Emix beneficiaza de un microfon unidirectional, detasabil. Acesta este destul de decent, desi nu pot spune ca este extraordinar. Constructia este destul de solida, iar sunetul prinde vocea cu acuratete si izoleaza sunetul relativ bine. Cu acestea fiind spuse, nu este nici cel mai bun microfon intalnit pe o pereche de casti. Sunetul capturat este putin ascutit si metalic, si este distorsionat destul de usor la volum mai mare.
De exemplu, microfonul detasabil din HyperX Cloud II este similar, desi acela este un pic mai capabil, cu un sunet mai cald si mai putine distorsiuni.
Cablu
Emix poate fi atasat folosind prin USB folosind amplificatorul 7.1 Solox F30 sau direct cu jack-ul de 3.5mm. Versiunea prin USB beneficiaza de cateva bonusuri, mai exact: virtualizarea 7.1, cateva equalize-re predefinite si un switch dintre casti si boxe.
Amplificator
Alaturi de Emix H30, XPG a inclus amplificatorul Solox F30, care are un design ce completeaza suportul metalic – fata de care se prinde prin intermediul unor magneti la baza. Acesta nu este construit din metal, ci mai degraba din plastic, dar chiar si asa constructia sa este destul de solida.
Conexiunea este facilitate printr-un cablu mini-USB invelit in nylon, care se termina in doi conectori USB. Desigur, datorita faptului ca acesta ocupa doua slot-uri USB amp-ul mai include si un hub USB cu trei port-uri. F30 beneficiaza mufe audio pentru H30 (microfon si casti), si o mufa separata pentru boxe.
Ca interfete, F30 include un potentiometru pentru volum, un puton pentru sunet surround, un buton pentru trecerea printre cele 4 profile pre-stabilite in EQ (Game, Movie, Vocal, Music), un buton Mute pentru microfon, si un buton pentru trecerea audio-ului dintre boxe si casti.
Testare
Am "testat" H30 folosind cateva FLAC-uri din colectia personala. Track-urile selectate ar trebui sa imi dea o impresie a sunetului acestor casti, cu melodii ce contin un amestec de joase, medii si inalte, sau folosind excesiv una din ele. In cadrul acestor teste, de ascultare subiectiva, nu numai ca ajung sa compar XPG H30 cu alte casti de gaming, dar uneori si cu o pereche mai capabila precum Audio Technica MSR7 sau Sennheiser HD600.
Descriu experienta in detaliu, si in timp ce sunt destul de sigur ca auzul meu este precis, trebuie sa pun un mare disclaimer de "Subiectivitate" pentru rezultate / impresii.
Odata ce am terminat experienta de ascultare a playlist-ului clasic folosit in testare, am verificat cum se descurca H30 cu alte forme de media, pe scurt zis – uitat la cateva seriale pe Netflix in timp ce testam castile.
In cele din urma, performanta de gaming este importanta, asa ca am mai pregatit un playlist de jocuri, de la PuBG, CounterStrike: Global Offensive, la ceva mai calm precum Divinity: Original Sin 2 sau Hellblade: Senua's Sacrifice, jocuri care sa contina jocuri cu o multime de efecte sonore, o gramada de dialog sau muzica orchestrala.
Comfort
Dupa cum am scris cateva randuri mai sus, desi H30 este o pereche de casti destul de masiva, este relativ comfortabila. Pernitele sunt extraordinar de moi, iar headband-ul nu prea aplica presiune pe cap. Acesta este si motivul pentru care, daca faci chiar si un pic de miscare, este posibil sa le simti cum aluneca de pe urechi.
Impresii
Prin intermediul amplificatorului sau, H30 vine cu multiple semnaturi sonore – fiecare din ele drastic diferita fata de celelalte. Din acest motiv, intai vom discuta despre calitatea sunetului in genere, dupa care vom discuta despre cele patru semnaturi predefinite si ce ofera fiecare din acestea.
Calitativ vorbind, bass-ul este destul de rapid, mid-range-ul este relativ cald si chiar placut, iar treble-ul este un pic metalic si ascutit cu o extensie surprinzatoare – desi nu este intotdeauna una placuta.
Cu acestea fiind spuse, este posibil sa nu poti auzi semnatura sa audio non-amplificata – datorita faptului ca amp-ul modifica semnatura nativa prin intermediul profilelor incluse. Profile care nu pot fi dezactivate, si care sunt duse la extrema cand vine vorba de sunet. Haideti sa discutam un pic despre acestea:
Game
Profilul principal, acesta are volumul la baza cu mult peste celelalte. Bass-ul este amplificat, cu o atentie asupra sub-bassului. Mid-range-ul este la randul sau pronuntat, cu o tranzitie destul de subita din bass in mids. Treble este clar si destul de prezent, dar nu devine niciodata focusul principal.
Bineinteles, sound-stage-ul si separarea dintre sunete este destul de bine reusita, si efectul surround este interesant, mai ales atunci cand vine vorba de jocuri. Cu acestea fiind spuse, sunetul este conturat pentru a oferi o experienta distractiva in jocuri, nu petru latura competitiva. Acuratetea nu este punctul forte al sunetului, si nu prea te poti pe audio in jocuri precum CS sau PUBG.
Movie
In primul rand, fata de profilul Game, Movie are volumul mult mai scazut. Semnatura este oarecum similara, doar ca treble-ul este mai pronuntat. Bass-ul ramane dominant, iar mid-range-ul este la fel de cald. Singura schimbare dramatica este in sound-stage si separarea dintre sunete, aceasta fiind mult mai claustrofobica, iar sunetele sunt inghesuite intr-un spatiu destul de limitat.
Vocal
O sa fiu sincer. Prefer sa ascult muzica sub acest profil fata de celelalte. Bass-ul este redus considerabil fata de Game sau Movie, mid-range-ul este dominant si are nuanta – mai ales in partea vocala, iar treble-ul este un pic colorat, dar are o extensie placuta si claritate destul de interesanta.
Sound-stage-ul la randul sau este destul de spatios. Poate nu este la acelasi nivel cu Game, dar separarea dintre instrumente este observabila – iar pentru track-uri cu un ritm alert si tobe puternice, acest profil este singurul care poate tine pasul.
Music
Teoretic acesta este profilul pentru muzica, desi cel putin din punctul meu de vedere, este probabil cel mai incapabil in a reda un track cum trebuie. In primul rand semnatura este dominata de un bass foarte puternic, cu atentie clara asupra sub-bass-ului. Mid-range-ul este inecat de acest bass, iar treble-ul este aproape inexistent. Problema este ca atunci cand ai un bazz atat de agresiv, daca nu ai un ritm foarte calm, atunci acesta nu o sa poata tine pasul cu melodia. De exemplu, daca "Do I wanna know" de la Arctic Monkeys suna oarecum interesant, Brianstorm este tocmai opusul – desi tobele din acea melodie sunt de-a dreptul impresionante pe alte perechi de casti.
Pe scurt, profilul de music este probabil dedicat pentru rap si electronica, desi chiar si acolo are probleme cu claritatea. De asemenea, sound-stage-ul este destul de claustrofobic, si separarea instrumentala pe care o aveam la vocal este aproape inexistenta.
Pret
XPG H30 este varful de linie a castilor celor de la Adata, iar pretul acestora arata acest lucru. Acestea vor fi disponibile pe piata in cursul acestei luni la un pret recomdat de aproximativ 850RON. Pentru acest pret, sunt destul de multe modele pe piata, si multe care sunt mai performante – desi nu ofera la fel de multe optiuni.
In incheiere
Odata ce solutiile audio sunt extraordinar de multe pe piata de gaming, XPG Emix H30 o sa aiba ceva dificultate sa isi gaseasca locul. Este o pachet destul de mare, care ofera o solutie completa: stand, amp, si o pereche de casti. Cu acestea fiind spuse, nu pot spune ca oferta nu are dificultati destul de serioase in a face fata competitiei. La pretul sau, sunt o multime de alte casti cu sunet mai capabil si o calitate a constructiei mai solida.
In realitate, majoritatea celorlalte solutii audio deja considerate capabile, precum Cloud si Cloud 2 de la HyperX sau Steelseries Arctis 5 – sunt mai ieftine. Cu acestea fiind spuse, acestea nu ofera un pachet la fel de complet, si nu vin cu la fel de multe optiuni.
Pros | Cons |
– Pachet complet (amp, stand, casti); – Fara nici un fel de driver; – USB hub; – Comfortabile; | – Foarte mult bass; |
SCORE
Calitatea constructiei | 7.8 | 7.7 | Sunet | 6.0 |
Comfort | 9.0 | Microfon | 8.5 | |
Pachet | 9.0 | Pret | 7.3 |
Sursa http://www.techzone.ro/6787-xpg-emix-h30-review-un-pachet-complet