Asus Maximus IX Formula review – racire cu lichid

Asus Maximus IX Formula review – racire cu lichid

Seria ASUS Formula este o familie de plăci de bază foarte cunoscute, în special pentru VRM-ul răcit cu lichid şi a armurii ce acoperă placa. Noul membru al seriei este Asus Maximus IX Formula, o placă bazată pe noul chipset Intel Z270 şi proiectată pentru noua serie de procesoare Intel din generaţia a şaptea.

Vorbim despre cea mai puternică placă de baza ROG din seria Z270, cel puţin până ce o versiune Extreme va vedea lumina zilei.

Asus Maximus IX Formula set

Specificatii:

Asus Maximus IX Formula
CPU

– Intel Socket 1151 pentru Generatia 7 / 6 Core i7/i5/i3/Pentium/Celeron

– Intel Turbo Boost Technology 2.0

Cipset – Intel Z270
Memorie

– 4x DDR4, suporta pana la 64GB DDR4 4133+ MHz

– Dual channel

Audio

– ROG SupremeFX ALC S1220 HD Codec

– 7.1-Channel High Definition Audio

– Suporta S/PDIF output

LAN – Intel I219V Gigabit LAN
Sloturi

– 2x PCIe 3.0 x16 (x16, x16/x8)

– 1x PCI-E 3.0 x16, care ruleaza la x4

– 2x PCIe 2.0 x1

Stocare

Intel Z270 chipset:

– 2x M.2 Socket 3, with M Key

– 6x SATA 6Gb/s ports

– Supports Intel Smart Response Technology, Intel Rapid Recovery Technology

USB

Intel Z270 chipset:

– 6x USB 3.0

– 6x USB 2.0

ASMedia USB 3.1:

– 2x USB 3.1

Format – ATX
– 12 x 9.6 inch (30.5 x 24.4 cm)

Aspect şi Construcţie

Fiecare versiune Formula vine cu un alt design al armurii ROG şi a water block-ului de pe VRM. Noua variantă nu face excepţie, ASUS punându-şi designerii la treabă şi venind cu Maximus IX Formula, o placă de baza ROG ce îmbină un aspect grozav şi caracteristici de top, atât pentru gameri cât şi pentru entuziaşti. Principala sa atracţie este blocul pentru răcire cu lichid, CrossChill EK II de pe VRM, care poate mentine cea mai încinsă zonă a plăcii, mult mai rece decât pe aer.

Asus Maximus IX Formula

Corpul acestui bloc este conceput din aluminiu, în timp ce căile de acces pentru lichid sunt realizate din cupru, dar ASUS au adăugat câteva aripioare pentru a mări capacitatea de disipare a căldurii.

Asus Maximus IX Formula waterblock inside

Acest bloc are un design care se îmbină cu partea de armură din jurul său, oferind un impact vizual de excepţie, ajutat şi de sistemul de iluminare ASUS Aura RGB.

VRM-ul este în totalitate digital şi are zece faze. Folosind răcirea cu lichid, puteţi menţine temperaturile de pe VRM destul de mici, oferind un ciclu de viaţă mai mare şi o stabilitate sporită, în special pentru overclocking. La un capăt al blocului, ASUS au implementat doi conectori de câte patru pini, dintre care unul dedicat pompei din circuitul de răcire cu lichid. O altă extensie se află în colţul din dreapta sus.

Asus Maximus IX Formula VRM

Placa suportă 64GB de memorie DDR4-4133+ în dual-channel. Versiunea precedentă era capabilă să suporte viteze ale memoriei de maxim 3866Mhz.

Asus Maximus IX Formula top

Armura ROG acoperă butoanele Power şi Reset şi le luminează denumirile cu RGB, controlat de tehnologia ASUS Aura. Display-ul Q-Code este de asemenea protejat de armură. Noul conector USB 3.1 pentru front panel a înlocuit vechea soluţie USB 3.0, fiind mai mic şi mai rapid.

Republic of Gamers din centru se aprinde în culori RGB, împreună cu sistemul de prindere de la capetele sloturilor PCI-E şi de logo-ul ROG de pe radiatorul chipset-ului. Primul slot PCI-E funcţionează la viteză x16, iar celelalte două la x8, deci soluţiile 3-way SLI / CrossfireX sunt posibile. Numai sloturile pentru plăci grafice beneficiază de tehnologia SafeSlot, fiind întărite cu metal.

Asus Maximus IX Formula bottom

Pentru a folosi slotul M.2 trebuie intai descoperit. Asta înseamnă că trebuie inlaturat un şurub pentru a avea acces la socket. Pentru alte dispozitive M.2, mai este un slot mini PCI-e sub chipset.

Partea de sunet este separate, deci nu vor apărea interferenţe cu restul plăcii de baza. ASUS SupremeFX este aici pentru gameri. Acesta este alcătuit din: ALC S1220HD – un codec audio multi-channel, care conţine un amplificator pentru căşti cu output 2.1VRM, capabil să conducă o impedanţă de 600-ohm, ESS Hi-Fi Sabre DAC – un convertor D/A 24-bit stereo, capacitori Premium Nichicon – pentru o claritate expectionala şi fidelitate şi SupremeFX Shielding – pentru a evita interferenţele.

Marginea de jos oferă o extensie RGB Aura, doi conectori pentru ventilatoare, un conector ROG-Extension pentru OC Panel, butoane pentru Safe_Boot, Retry, MEM_OK şi un întrerupător on/off pentru Slow Mode. În apropierea chipset-ului, ASUS au instalat alti conectori: W_in şi W_out permit monitorizarea input/output a senzorilor pentru lichid, iar W_flow ofera monitorizare pentru senzorul de flux. Sunt şi alte două interfeţe, una pentru ventilator şi una pentru placa de extensie, care multiplică porturile pentru ventilatoare.

M9F are şase SATA3, dar nu include şi SATA Express, ceea ce înseamnă că acel port nu este popular. De asemenea, este prezenta o extensie USB 3.0 orizontala, alături de noul port pentru USB 3.1.

Asus Maximus IX Formula sata

ASUS au ales să pre-instaleze shield-ul I/O, la fel cum au făcut şi în cazul Rampage V Edition 10. Asta oferă o anumită eleganţă plăcii şi un aspect mai bun în comparaţie cu shield-ul standard, care vine împreună cu alte plăci. Aşa că interfeţele sunt complet acoperite şi fiecare dintre acestea este denumita, pentru uşurinţa în utilizare. Avem patru porturi USB 2.0 (unul pentru BIOS Flashback), patru USB 3.0, două USB 3.1 (A şi C), un DisplayPort, un HDMI, două antene Wi-Fi, portul Gigabit, optical SPDIF out şi cinci jack-uri analogice pentru sunet. Butoanele BIOS Flashback şi Clear CMOS completează zona interfeţelor.

Asus Maximus IX Formula interfaces

Mulţumită sistemului unic de ataşare a I/O shield-ului integrat, noul design ajută la un contact mai bun între shield şi conectorii on-board, oferind o protectie de pana la 10KV impotriva ESD (Descarcare Electrostatica), o îmbunătăţire în comparaţie cu standardul industriei de 4KV/6KV şi standardul Q-Shield 6KV/8KV.

Plăcile Maximus IV Formula au la bord ultimul cip Intel Enthernet (I219-V) pentru sesiuni de gaming mai rapide şi mai fluide. Port-ul de reţea include OnBoard LAN Guard, care îmbunătăţeşte transferul şi oferă protecţie ESD împotriva electricităţii statice. GameFirst IV aduce tehnologia Multi-Gate Teaming, care va îmbina Wi-Fi-ul 2T2R cu Intel GB LAN sau orice altă conexiune de reţea, combinând toate lăţimile de bandă într-una singură, mărind viteza.

Cutia conţine câteva accesorii, printre care o mulţime de abţibilduri, dar de asemenea un bridge HB SLI şi CPU Installer, o invenţie interesantă de la ASUS.

Asus Maximus IX Formula acc

Partea de software conţine programe ASUS create pentru această placă, ca Aura Sync, AI Suite III, RAMCache II, ROG MEMTweakIt, etc., dar şi nişte aplicaţii externe, precum Daemon Tools, dar cel mai interesant, o licenţă pe timp de un an pentru Kaspersky Antivirus, care este foarte folositoare.

Asus Maximus IX Formula back

BIOS

BIOS-ul UEFI este la fel ca la Maximus VIII Formula, cu adiţia opţiunilor specifice Kaby Lake.

{gallery}stories/hardware/placi-de-baza/asus-maximus-ix-formula/bios{/gallery}

Platforma de teste

Configuratie
CPU Intel Core i7-7600k
Cooler Watercool Heatkiller IV Pro
Placa de baza (BIOS) Asus Maximus IX Formula (0603)
RAM 16GB G.Skill TridentZ DDR4-3600C16
Stocare Transcend SSD220S 480GB
Grafica MSI GTX 680 Lightning
Monitor Asus MX27U
Sursa Seasonic 1200W Platinum
SO Windows 10 x64

Metodologie

Folosind diferite softuri de benchmark, am testate câteva dintre capabilităţile plăcii de bază şi performanţele acesteia.

Cinebench R15 (Procesor si placa grafica)

GeekBench 3 (Procesor si memorie RAM)

XTU (Procesor si memorie RAM)

SuperPI (Procesor si memorie RAM)

AIDA64 (Procesor si memorie RAM)

3Dmark 11 (Fizica)

3Dmark Fire Strike Extreme (Fizica)

Overclocking

Partea de overclocking a plăcii este de fapt voltajul pe care îl conduce către procesor şi latentele memoriei RAM. Aşa că să-i dăm drumul.

RAM-ul setează doar latentele primare, iar celelalte sunt alese de BIOS-ul plăcii de baza. Aici sunt valorile XMP pentru M9F.

Asus Maximus IX Formula XMP

Pentru overclocking, am încercat să găsesc valoarea pentru Vcore necesară pentru a rula acest procesor la 5Ghz. Vcore a fost setat la 1.275V din BIOS, iar LoadLine Calibration (LLC) a fost setat la Level 7. Maximus IX Formula are puncte de măsură care mi-au permis să folosesc un multimetru. Asta a dus la un voltaj măsurat de 1.310V. Acesta este voltajul necesar pentru a rula i5-7600K la 5.0Ghz.

Acum timing-ul pentru RAM a fost setat manual, dar aici placa poate rula cu valori mai relaxate sau mai strânse, după cum puteţi vedea.

Asus Maximus IX Formula OC

Este evident că Maximus IX Formula este o placă grozavă pentru gaming şi modding, dar este de asemenea, excelentă pentru overclocking.

Nota: Pentru intrebari legate de overclocking, fie el incepator, avansat sau extrem, va astept pe forumoverclocking.ro.

Performanta

Cinebench R15

Asus Maximus IX Formula Cinebench

Geekbench 4

Asus Maximus IX Formula Geekbench

Asus Maximus IX Formula Geekbench RAM

XTU

Asus Maximus IX Formula XTU

SuperPi

Asus Maximus IX Formula SPI

AIDA64

Asus Maximus IX Formula AIDA CPU

Asus Maximus IX Formula AIDA RAM

3DMark 11

Asus Maximus IX Formula 3DMark 11

3DMark

Asus Maximus IX Formula 3DMark

Consum

Profilul LLC Level 7 induce supra-voltaj catre procesor, iar asta a influenţat consumul de energie şi căldura produsă.

Asus Maximus IX Formula Power

Temperatură

ROG Armor nu doar protejează placa, dar ghidează si fluxul de aer peste PCB.

Asus Maximus IX Formula Temp

Valoare

ASUS Maximus IX Formula are un preţ de aproximativ 1700 lei. Acesta include blocul EK, pentru răcirea cu lichid, care valorează cel puţin 80 de euro. Cum MSI şi ASRock nu au plăci răcite cu lichid, Gigabyte Z270X-Gaming 9 este singura alternativă, dar aceasta are un preţ imens, de 2600 lei. În ceea ce priveşte raportul preţ/performanţă, Maximus IX Formula este prea scumpă.

Concluzie

Asus Maximus IX Formulă este o placă de bază grozavă pentru gameri, modderi şi overclockeri deopotrivă. Caracteristicile integrate oferă performanţă şi stabilitate, alături de tehnologia ASUS Aura, care oferă opţiuni de iluminare RGB.

Armura este partea care defineşte seria Formula, împreună un blocul pentru răcire cu lichid, integrat. Acestea două lucrează împreună atât în departamentul de aspect, dar mai important, în zona de răcire, ţinând principalele componente generatoare de căldură, la o temperatură mai scăzută.

PRO CONTRA

– BIOS prietenos

– water cooling integrat

– performanta

– overclocking

– consum

– accesorii

Evaluare

Aspect & Construcție 9.8 9.22 Performanta 9.5
BIOS 9.5 Overclocking 9.0
Tehnologii 9.8 Consum 9.0
Accesorii 9.5 Preț 8.5

Premii

best cooling 9.8 excellent performance 9.5

Sursa http://www.techzone.ro/6743-asus-maximus-ix-formula-review-racire-cu-lichid