Asus ROG Fusion 300 review – Design reinnoit

Asus ROG Fusion 300 review – Design reinnoit

Acum cateva zile, unul din cele mai recente modele de casti audio ASUS mi-a ajuns pe birou. Mai exact, modelul de baza din gama Strix Fusion, Asus Strix Fusion 300.

ASUS a lucrat perseverent in ultimii ani la productia catorva serii de periferice high-end pentru gaming. Astfel, am avut destule modele relativ interesante marca ASUS in de-a lungul anilor. De la castile Vulcan cu negarea sunetului extern, la ROG Orion, ROG Centurion 7.1, sau Strix (Pro, DSP, Wireless). Cu acestea fiind spuse, nu au avut niciodata un model pentru gamer-ul pe buget, sau o pereche ce poate fi considerata „portabila”.

Asta pana la generatia actuala, seria Fusion, care promite o calitate audio superioara generatiilor precedente de casti si un design maturizat.

Fusion 300 Product Image

Modelul de baza din aceasta noua serie, Fusion 300, este dedicata celor dispusi sa dea un ban in plus pentru cateva aditii, dar nu neaparat sa lase cateva sute de euro pentru o pereche de casti. Echipate cu difuzoare de 50mm din neodym, aceste casti promit sunet puternic si fidel, indiferent de sursa audio – fie ca vorbim de jocuri, filme sau muzica. Bineinteles, considerand ca este aproape un standard in zilele noastre, mai avem si sunet surround digital 7.1.

Desigur, pe hartie ASUS pare sa aiba un model excelent, dar practic situatia s-ar putea sa fie un pic diferita. Asa ca haide sa aruncam o privire mai atenta la ce ofera Strix Fusion 300, si sa vedem daca isi merita pretul.

La prima vedere

In cutie, alaturi de casti si documentatie, vom gasi inclus si doua cabluri (unul cu terminate USB / micro-USB, celalalt cu capete de 3.5mm) dar si un set aditional de pernite hibride (alaturi de perechea de pernite acoperita de piele proteica) din material si piele in zona interioara.

Castile sunt destul de interesante din punct de vedere al design-ului. In mare parte seria Fusion imbina perfect design-ul angular specific gamerilor cu ceva simplist, si care nu iese foarte mult in evidenta.

Cupe

Cupele din plastic sunt destul de masive, si relativ greoaie pe urechi. In mare parte acestea sunt simple fara nici un fel de elemente sau trasaturi speciale care sa sara in ochi, cu exceptia catorva linii de contur angulare si unor zone dedicate iluminarii RGB (care nu sunt disponibile decat prin conexiunea cu micro-USB).

Fusion 300 Earcups

Fiecare cupa are un conector diferit, una avand un slot pentru cablul de 3.5mm, iar cealalta pentru micro-USB. De asemenea, la baza cupei drepte se afla un buton micut pentru a opri / porni sunetul surround 7.1.

Fusion 300 Inner Cups

Driverele sunt inclinate, lucru destul de rar intalnit in lumea castilor de gaming, dar destul de comun la castile over-ear pentru muzica.

Fusion 300 Cushions

Pernitele sunt destul de usor de schimbat si au o forma destul de generica incat daca vei avea nevoie de inlocuirea acestora, cu siguranta vei gasi o alternativa pe piata.

Headband

Slider-ul pentru headset este facut din plastic destul de solid, acoperit apoi cu o fasie metalica care adauga un pic de rigidate si rezistenta. Headband-ul in genere pare a fi destul de solid – iar pernita care intra in contact cu capul, desi nu foloseste pernite cu spuma memorizanta, este relativ comfortabila.

Fusion 300 Headband

Singura mea problema cu acest design este faptul ca este destul de greu si solid. In cele din urma adauga cateva zeci de grame in plus modelului, care de multe ori oboseste urechile dupa numai cateva ore de folosinta.

Microfon

Design-ul microfonului este acela care, daca nu il folosesti, nu il vei vedea. In mod normal se inchide in cupa, si nu este deloc observabil daca nu este scos.

Acesta este facut dintr-un material cauciucat, si are un pick-up pattern unidirectional. Calitativ vorbind, acesta este destul de sensibil si inregistreaza vocea relativ ok. Cu acestea fiind spuse, nu este cel mai performant microfon gasit la o pereche de casti, si este surclasat de modele precum Logitech G433 sau SteelSeries Arctis Pro.

Cablu

Strix Fusion 300 pune intrebarea daca sa folosesti castile prin USB sau folosind cablul de 3.5mm inclus. Prin USB acesta va permite utilizarea procesorului audio virtual 7.1mm si evident iluminare.

Fusion 300 Cables

Desigur, in cazul in care ai o placa de sunet performanta, sau folosesti un DAC & AMP setup, atunci poti folosi cablul analog de 3.5mm.

Testare

Am "testat" Fusion 300 folosind cateva FLAC-uri din colectia personala. Track-urile selectate ar trebui sa imi dea o impresie a sunetului acestor casti, cu melodii ce contin un amestec de joase, medii si inalte, sau folosind excesiv una din ele. In cadrul testelor de ascultare subiectiva, nu numai ca ajung sa compar ROG Fusion 300 cu alte casti de gaming, dar uneori si cu o pereche mai capabila precum Audio Technica MSR7 sau Sennheiser HD600.

Descriu experienta in detaliu, si in timp ce sunt destul de sigur ca auzul meu este precis, trebuie sa pun un mare disclaimer de "Subiectivitate" pentru rezultate / impresii.

Odata ce am terminat experienta de ascultare a playlist-ului clasic folosit in testare, am verificat cum se descurca H30 cu alte forme de media, pe scurt zis – uitat la cateva seriale pe Netflix in timp ce testam castile.

In cele din urma, performanta de gaming este importanta, asa ca am mai pregatit un playlist de jocuri, de la PuBG, CounterStrike: Global Offensive, la ceva mai calm precum Divinity: Original Sin 2 sau Hellblade: Senua's Sacrifice, jocuri care sa contina jocuri cu o multime de efecte sonore, o gramada de dialog sau muzica orchestrala.

Comfort

Fusion 300 este o pereche de casti destul de masiva. Avand de aprox 350g, nu vei putea niciodata sa uiti ca le ai pe cap. De altfel, pernitele pe urechi, sau de pe headband nu folosesc spuma memorizanta, lucru care devine evident destul de rapid.

Astfel, dupa numai cateva minute de folosinta – vei simti presiunea exercitata pe urechi, iar dupa cateva ore vei avea nevoie sa iei o pauza fiindca castile vor deveni de-a dreptul dureroase de a fi tinute pe cap.

Software

Fusion 300 beneficiaza de doua zone iluminate RGB. Acestea zone (cate una pe fiecare cupa) sunt accesibile doar prin folosirea cablului micro-USB/USB si sunt controlate prin intermediul softului Aura.

ASUS Strix Fusion 300

Evident, softul nu este extraordinar si nu controleaza nici un alt aspect decat iluminarea, respectiv culorile si efectele specifice.

Calitatea sunetului

Daca in urma cu ceva timp, castile de gaming aveau un sunet mediocru (cel putin), in ultimul timp – din ce in ce mai multi producatori au lansat casti cu sunet decent, daca nu chiar impresionant. Daca incercarile precedente a celor de la ASUS, respectiv Orion sau Vulcan erau oarecum mediocre, Fusion reuseste sa intre in categoria acelor modele de-a dreptul excelente.

Separarea instrumentala si claritatea sunetului sunt foarte bune, depasind modele precum HyperX Cloud II. Ceea ce este si mai interesant este sound-stage-ul, care este destul de mare comparativ cu alte modele pe piata.

Bass

Bass-ul este doar un pic accentuat, dar nu ajunge sa domine coloana sonora. Acesta are un sub-bass decent, si un impact de-a dreptul impresionant, fara a calca peste sunetele medii (foarte mult).

Medii

Din nefericire, cea mai afectata este coloana medie. Aceasta este relativ mediocra, un pic acoperita – de parca ai zice ca este acoperita de un val care ii ia din claritate, si destul de calda. Vocalele suna destul de bine, desi lipseste o parte din acea claritate pe care o aveam la ceva de genul HyperX Cloud II.

Treble

Treble este literalmente cel mai placut aspect audio al acestor pereche de casti. Acesta este accentuat, dar nu chiar la acelasi nivel cu bass-ul. Uneori poate fi relativ ascutit, dar are o extensie destul de placuta si o claritate de-a dreptul exceptionala.

Soundstage

Dupa cum am scris un pic mai sus, soundstage-ul este destul de impresionant si este cu siguranta unul dintre cele mai extinse intre castile de gaming. Desi Fusion 300 este o pereche de casti closed back, sunetul este destul de extins si uneori ai senzatia ca muzica este in afara headspace-ului.

Bineinteles, aceasta nu se compara cu o pereche de casti open-back, precum Sennheiser HD598, sau nici macar cu o pereche de casti closed-back precum Audio Technica MSR7, dar comparativ cu alte casti gaming precum Corsair X sau Logitech G370 este intr-o complet alta clasa.

7.1 virtual surround

Sunetul virtual-surround este rareori reusit, iar in cazul Fusion 300 – acesta nu este nici macar decent. De fapt, acesta are un impact negativ drastic asupra sunetului. Treble-ul devine metalic si neplacut, mid-range-ul este mai rece iar bass-ul este greoi si incapabil sa tina pass-ul cu batai agresive si ritmice.

Desigur, in cazul unui joc iti creeaza iluzia locatiei pentru anumite aspecte audio, dar chiar si asa nu se schimba faptul ca sunetul este relativ neplacut.

Pret

Fusion 300 este modelul de baza in seria Fusion, cu Fusion 500 fiind varful de gama. Cu acestea fiind spuse, 300 nu este chiar foarte ieftin, fiind disponibil la un pret de aprox. 600RON. Acest pret o pune in competitie cu modele precum Sennheiser GSP350, HyperX Revolver sau Logitech G633, exact piata pe care cei de la ASUS o tinteau cu acest model.

In incheiere

Cu seria Fusion, ASUS intentioneaza sa lanseze inca o generatie de periferice in familia gigantica ROG. Fusion 300 reuseste sa se pozitioneze extraordinar de bine fata de competitia deja stabilita. Desi nu contine un AMP sau DAC, sau alte accesorii impresionante, pachetul inclus nu este unul dezamagitor: castile au o constructie excelenta si o calitate audio destul de buna.

Desigur, ar fi fost mai interesant sa vedem un stand sau o carcasa pentru calatorii, dar chiar si asa ASUS Fusion 300 este demna de considerat in cazul in care te uiti dupa o pereche noua de casti. Singurele sale dezavantaje serioase sunt talia destul de mare, care nu prea le face portabile, si evident faptul ca sunetul surround este de-a dreptul dezamagitor.

Dar, daca acestea nu sunt lucruri care te intereseaza, atunci Fusion 300 cu siguranta isi merita banii.

Pros Cons
– Constructie excelenta;
– Sunet de calitate;
– Accesorii bun-venite;

– Surround-sound lasa de dorit;
– Comfortul ar putea fi imbunatatit;

SCORE

Calitatea constructiei 9.2 8.6 Sunet 9.2
Comfort 7.0 Microfon 8.2
Pachet 9.0 Pret 8.4

Awards

best build 9.2excellent sound 9.2

Sursa http://www.techzone.ro/6803-asus-rog-fusion-300-review-rejuvenated-design