Asus ROG Maximus X Apex review – overclocking fara limite

Asus ROG Maximus X Apex review – overclocking fara limite

De cate ori aflu ca se lansează o noua generație de placi de baza Asus, primul meu gând este „Când primesc Apex la review?”. Am avut ocazia sa fac overclocking pe fiecare Apex apărut si nu am decât cuvinte la superlativ.

Când am aflat de seria Z370, am realizat ca urmează sa vina si ROG Maximus X Apex la review, așa ca am așteptat răbdător, iar astăzi este aici.

Vârful de gama al familiei ROG Z370 va trece prin suita mea de teste, iar voi veți afla cum s-a comportat.

Asus Maximus X Apex box

Specificații:

Asus ROG Maximus X Apex

CPU

– Intel Socket 1151 for 7th / 6th Generation Core i7/i5/i3/Pentium/Celeron

– Suportă Intel Turbo Boost Technology 2.0

Cipset

– Intel Z370

Memorie

– 2x DDR4 sloturi, maxim 32GB

– Suportă DDR4 4500MHz

– Dual channel

Audio

– ROG SupremeFX ALC S1220 HD Codec

– 7.1-Channel High Definition Audio

– Suportă S/PDIF output

Rețea

– Intel I219V Gigabit LAN

Sloturi

– 4x PCIe 3.0 x16 (x16, x8/x8, x8/x4/x4)

– 2x PCIe 3.0 x1

Stocare

Intel Z370 chipset:

– 4x M.2 Socket 3, prin DIMM.2

– 4x SATA 6Gb/s ports

– Suportă Intel Smart Response Technology, Intel Rapid Recovery Technology

USB

Intel Z370 chipset:

– 6x USB 3.1

ASMedia USB 3.1:

– 2x USB 3.1

Format

– ATX

– 30.4 x 24.4 cm

Ambalaj si accesorii

Ambalajul ROG, impozant si elegant, îmbracă vârful de gama într-o aura interesanta si atractiva.

Asus Maximus X Apex box

Pe spatele cutiei, găsim o imagine cu placa, înconjurată de specificațiile tehnice.

Asus Maximus X Apex box back

Ridicam capacul si găsim placa, într-o cutie dedicata, sub care exista pachetul cu accesorii.

Asus este generoasa la accesorii, mai ales la seria ROG, astfel ca beneficiem de cabluri SATA, manuale, dar si de conectori SLI, cabluri RGB, etc. Adaptorul ROG DIMM.2 este si el prezent.

Asus Maximus X Apex acc

Aspect si construcție

Maximus X Apex seamănă destul de mult, la aspect, cu varianta IX. Exista unele diferențe, pe care le voi evidenția imediat. Forma este identica pentru ambele placi, însă radiatoarele arata diferit.

Asus Maximus X Apex

VRM-ul este format din 10 faze digitale, alcătuite din componente de top, respectiv MOSFETi Texas Instruments NexFET, bobine MicroFine din aliaj si condensatori metalici 10K. Acestea sunt gestionate de un controller Extreme Engine DIGI+, oferind stabilitate pentru overclocking extrem.

Asus Maximus X Apex VRM

M10A a primit un acoperiș, pe partea stângă, pe care s-a mutat denumirea seriei. Are rol estetic, dar si funcțional, împiedicând căldura de pe VRM sa ajungă la interfețe.

Radiatorul de pe VRM este dintr-o bucata si este fixat la mijloc si pe extremități. Pe el, Asus a trasat niște striații, cu rol de disipare mai rapida a căldurii.

Asus Maximus X Apex top

Procesorul se alimentează din doua interfețe cu 8 pini, suficient chiar si pentru sesiunile de azot lichid. Sub socket exista o plăcuță, cu logo-ul ROG, care se va aprinde RGB.

Apex are doar doua sloturi de RAM si suporta maxim 32GB DDR4, cu viteze de peste 4500MHz. Traseele de comunicație ale memoriei au fost scurtate, pentru un control mai bun asupra impedanței si pentru reducerea interferentelor.

Slotul DIMM.2 așteaptă cuminte sa cuplam adaptorul din pachet si sa folosim SSD-uri cat mai performante, pentru a creste viteza de reacție a sistemului.

Am ajuns si la coltul pentru overclocking, unde beneficiem de toate uneltele necesare pentru profesioniștii acestui sport. Pe lângă clasicele butoane de Pornire si Reset, Apex oferă Safe_Boot si Retry, pentru când placa nu boot-ează cu setările salvate. Apoi găsim switch-ul pentru oprirea/pornirea sloturilor PCI-E, plus cele pentru Slow_Mode, Pause si RSVD, atât de utile sub azot lichid. Jumperul LN2_Mode nu are nevoie de prezentare, însă a fost mutat mai jos decât pe M9A, in locul unde anterior erau jumperii pentru activarea/dezactivarea canalelor RAM.

Asus Maximus X Apex OC buttons

Ecranul Q-Code se afla deasupra switchurilor menționate anterior, iar lângă el se afla 2 extensii RGB si cele 4 LED-uri pentru starea plăcii la pornire. Mai exista 3 LED-uri, care informează asupra apariției condensării in 3 zone cheie: procesor, memorii si PCI-E.

Punctele de măsură sunt indispensabile pentru overclocking extrem, astfel ca nu puteau sa lipsească de pe Apex.

Sloturile PCI-E sunt patru x16 si doua x1. Trei, din prima categorie, sunt îmbrăcate in armura, dar numai 2 lucrează x16/x8, al treilea fiind x4. Așadar, putem folosi SLI cu 2 placi si mGPU cu 3 placi. In acesta zona nu mai apar socket-urile M.2, deoarece au fost mutate pe DIMM.2.

Asus Maximus X Apex bottom

Partea audio este reprezentata de o soluție SupremeFX S1220A, capabila de sunet extraordinar, însă overclockerii o vor dezactiva de la prima vizita in BIOS. Nu este utila nici celor care ar cumpăra placa pentru gaming, deoarece aceia vor opta pentru Maximus X Formula sau Extreme, care oferă 8 sloturi de memorie si răcire cu lichid, integrata. Situația este similară si pentru iluminarea RGB si extensiile existente pe Apex, lipsa acestora putând scădea prețul plăcii.

Cipsetul este răcit de un radiator mediu, integrat in design-ul ROG. Maximus X Apex are 2 BIOS-uri, intre care putem comuta, folosind butonul BIOS_Switch, aflat in dreapta-jos, lângă portul ROG_Extension.

Porturi SATA sunt doar 4, fiind suficiente pentru un overclocker.

Asus Maximus X Apex SATA

Pe partea de interfete, Maximus X Apex oferă 2x PS/2 (foarte utile pentru sistemele de operare mai vechi), 1x DisplayPort, 1x HDMI, 8x USB 3.1 (unul de tip C), 2x Intel Gigabit si ieșirile audio.

Asus Maximus X Apex interfaces

Privind-o din spate, vedem mai clar forma neconvențională a lui Apex.

Asus Maximus X Apex back

BIOS

Overclocking-ul necesita cele mai complexe opțiuni, iar Apex le oferă in BIOS.

{gallery}stories/hardware/placi-de-baza/asus-maximus-x-apex/bios{/gallery}

Configurație de test

Configurație

CPU

Intel Core i5-8600K

Cooler

Watercool Heatkiller IV Pro + Gelid GC-Extreme

Placa de baza (BIOS)

Asus Maximus X Apex (1002)

RAM

16GB G.Skill DDR4-3600C16

Stocare

ADATA XPG SX8000 512GB

Grafica

Asus RX 580 Strix

Monitor

Asus MX27U

Sursa

Seasonic 1200W Platinum

Sistem de operare

Windows 10 x64

Metodologie

Capabilitățile individuale ale unei placi de baza sunt reprezentate de BIOS si VRM. Pentru a evidenția calitățile unei placi, avem nevoie sa măsurăm (cu multimetrul sau cu software specializat) voltajele oferite de BIOS/VRM si setările latentelor pentru memorie.

Cinebench R15

GeekBench 4

XTU

PCMark 10

3DMark Time Spy

AIDA64

Testele sunt efectuate întâi folosind profilul XMP, apoi supra tactând procesorul si memoriile.

Consumul este al întregului sistem, măsurat, la priza, cu un wattmetru.

Temperatura este înregistrată cu programul HWMonitor si reprezintă cea mai mare valoare a oricăruia dintre nuclee. Ambientul este păstrat constant la 23C.

Overclocking

Sa faci overclocking pe o placa dedicata este întotdeauna o adevărată plăcere. Așa cum mașinile de curse beneficiază de sisteme de ajutor, Apex oferă capabilități speciale, care fac diferența, in special sub LN2.

Sa începem cu profilul XMP, înainte sa ne aruncam asupra plăcii.

Asus Maximus X Apex XMP

Nimic special pana aici, deoarece orice placa rulează XMP, fără probleme. Însă mai departe de atât, sunt foarte puține placi capabile sa susțină un overclocking profesionist.

Asus Maximus X Apex OC

Iată ca Apex poate rula memoria la latente mai mici decât Hero, la același voltaj, ceea ce descrie exact capabilitățile plăcii.

Pentru acest articol, m-am rezumat la testele obișnuite, pentru a putea efectua comparația cu celelalte placi Z370, care mi-au trecut sau îmi vor trece prin mana.

Performanta

Cinebench R15

Asus M10A Cinebench

GeekBench 4

Asus M10A Geekbench

Asus M10A Geekbench RAM

XTU

Asus M10A XTU

PCMark 10

Asus M10A PCMark1

Asus M10A PCMark2

3DMark Time Spy

Asus M10A 3DMark

AIDA64

Asus M10A AIDA

Asus M10A AIDA RAM

Consum

Placile de overclocking au tendinta de supra-voltare, pentru a mentine stabilitatea.

Asus M10A Power

Consumul lui Maximus X Apex nu este rau deloc.

Temperatura

In functie de voltaj, procesorul genereaza o temperatura mai mare sau mai mica.

Asus M10A Temp

Preț

Maximus X Apex nu apare in magazinele din Romania. In Europa, costa in jur de 300EURO, cam cu 40EURO mai mult decât varianta IX. La noi, IX costa aproximativ 1150lei, astfel încât as estima, pentru X, o valoare de 1350lei. Am văzut ca este foarte capabila, însă este dedicata overclocking-ului extrem, iar prețul ar putea fi mai scăzut, prin eliminarea unor opțiuni nefolositoare, precum iluminarea si extensiile RGB.

Concluzie

Cunoscătorii știu ce este Apex si pentru ce a fost creata. Este o placa dedicata overclocking-ului extrem si are toate atuurile sa se mândrească in aceasta direcție. Testul meu a relevat exact cat este de capabila, in special la partea de RAM.

Este nevoie doar de un profesionist, si….. pupilele se vor dilata, hertzii se vor gigaliza, azotul se va evapora, iar la final, feeria overclocking-ului va trona peste creierul marinat in zeama dependentei.

Nu exista, in acest moment, placa mai buna ca Maximus X Apex, pe segmentul Z370. Apex X e rege!

PRO

CONTRA

– BIOS prietenos

– performanta

– overclocking

– consum

– opțiuni inutile, care ar putea scădea prețul

Evaluare

Aspect & Construcție

10

9.65

Performanta

10

BIOS

10

Overclocking

10

Capabilități & Tehnologii

10

Consum

9.5

Accesorii

10

Preț

8.5

Premii

best overclock 10 best performance 10.0 editors choice must have

a

Sursa http://www.techzone.ro/6790-asus-maximus-x-apex-review-overclocking-fara-limite