Asus ROG Rampage VI Apex review – maiestria in overclocking

Asus ROG Rampage VI Apex review – maiestria in overclocking

Așteptam cu nerăbdare sa primesc plăcile de overclocking pentru platforma X299… si iată ca au început sa ajungă. Prima pe lista este Asus ROG Rampage VI Apex, al cărei review îl puteți citi, in absoluta premiera in Romania, la noi pe site.

După Maximus IX Apex, pe care am folosit-o de multe ori pe azot lichid, sunt curios ce noutăți aduce implementarea Rampage.

Articolul va trece prin testele specifice metodologiei noastre, dar pentru cei interesați de overclocking avansat, intrați pe forumoverclocking.ro si puneți-mi întrebări. Când timpul îmi va permite, voi filma un clip cu overclocking-ul pe azot lichid, ca sa dezlănțui toata puterea Apex.

Asus Rampage VI Apex set

Specs:

Asus ROG Rampage VI Apex

CPU

– Intel Socket 2066 for Intel Core X-series

– Supports Intel Turbo Boost Max Technology 3.0

Chipset

– Intel X299

Memory

– 4x DDR4 memory slots,

– supports 64GB in quad channel at 4133MHz+ (Skylake-X)

– supports 64GB in dual channel at 4500MHz+ (Kabylake-X)

– Quad & Dual channel memory architecture

Audio

– SupremeFX S1220

– 7.1-Channel High Definition Audio

– Supports S/PDIF output

Network

– 1x Intel i219V Gigabit

– 802.11a/b/g/n/ac

Slots

– 4x PCIe 3.0/2.0 x16

– 2x PCIe 3.0 x1

Storage

– 2 x DIMM.2 slots for 4x Ultra M.2

– 6x SATA3 ports

– Supports RAID, Intel VROC, Intel Optane

USB ports

Intel X299 chipset:

– 2x USB 2.0

– 6x USB 3.1

ASMedia USB 3.1:

– 2x USB 3.1 – Type-A + Type-C

Form Factor

– E-ATX Form Factor
– 30.5 x 27.2 cm (12 x 10.7 inch)

Ambalaj

Cutia are un aspect foarte atractiv, îmbrăcată in roșu si negru. Pe fata, conține doar numele produsului si emblema republicii.

Asus Rampage VI Apex set

Pe verso se găsesc specificațiile plăcii, împreună cu mențiuni despre diverse tehnologi integrate.

Asus Rampage VI Apex box back

Deschiderea este orizontala, cutia desfăcându-se, efectiv, in doua, capacul ridicându-se pe un arc de cerc.

Asus Rampage VI Apex box open

Placa si accesoriile se afla in cutii separate, in aceasta ordine. Intre ele veți găsi o coala cu abțibilduri ROG, pe care sunt sigur ca o veți aprecia.

Asus Rampage VI Apex box stickers

Seria ROG a avut mereu o multitudine de accesorii, astfel încât utilizatorul sa nu duca lipsa de nimic. Din păcate, acest aspect contribuie si la prețul produsului, iar unele, printre care conectorii SLI pentru 3 si 4 placi, se folosesc foarte rar sau chiar deloc.

Asus Rampage VI Apex box acc

In pachet găsim cabluri SATA, manuale, drivere, cabluri de extensie RGB, antena Wi-Fi, conectori SLI pentru 2, 3 si 4 placi grafice, dar, exista 2 accesorii care merita atenție deosebita.

Încep cu cele 2 adaptoare, numite DIMM.2, care pot susține cate 2x SSD-uri M.2 si oferă suport pentru RAID, Intel VROC si Intel Optane.

Asus Rampage VI Apex box DIMM.2

Apoi, pachetul conține o punguță cu 2 pini aurii. Nu sunt scobitori, așa ca nu le băgați intre dinți. Nu sunt nici de aur, deci nu va bucurați! Sunt 2 pini pentru overclocking extrem.

Asus Rampage VI Apex box pini

Mai pe larg, Intel nu a prevăzut voltajul DMI in socket 2066, iar procesoarele KabyLake-X au nevoie de acesta pentru a trece de Cold Bug (temperatura minima la care procesorul nu mai funcționează; in general pe la -120C) si a rula la temperatura azotului (-196C) sau heliului (-269C) lichid. Ei bine, Asus a rezolvat problema si a oferit acest pin, care se introduce într-un orificiu special, din interiorul socket-ului (este extraordinar ca au descris chiar si in manualul plăcii cum se face!!) si atinge un rezistor de pe procesor. Scăzând rezistenta acelui rezistor, creste voltajul DMI, pentru a ocoli Cold Bug-ul de la procesor.

Rețineți ca pinul se folosește DOAR pentru overclocking extrem si NUMAI pentru procesoarele KabyLake-X (cele cu 4 nuclee), NU si pentru Skylake-X (6-18 nuclee).

Acestea ziind fise, sa trecem la placa de baza…

Aspect si construcție

Seria Apex a introdus formatul X, neconvențional si asimetric, si observ ca fiecare nou membru aduce o alta forma. Așadar, plăcile Apex se pot recunoaște dintr-o mie, fără echivoc.

Asus Rampage VI Apex

In urma dezbaterii legate de încălzirea excesiva a VRM-ului la plăcile X299, producătorii au devenit mai atenți la acest aspect. Asus a construit o răcire puternica pentru Rampage VI Apex, formata din 2 radiatoare, conectate printr-o conducta, astfel încât suprafața de disipare sa fie foarte mare. VRM-ul are 8 faze si beneficiază de tehnologia Extreme Engine DIGI+, care conține componente de cea mai buna calitate, precum MOSFETi PowelRstage IR3555, bobine Microfine din aliaj si condensatori 10K Black. Toate acestea asigura o alimentare coerenta pentru procesor si stabilitate pentru overclocking extrem.

Asus Rampage VI Apex VRM

Alimentarea CPU este asigurata de 2 interfețe cu 8 pini, așa ca nu pot apărea probleme la overclocking-ul niciunui procesor din seria Intel Core X.

Pentru a creste performanta si capacitatea de overclocking, Asus a montat doar 4 sloturi pe R6 Apex, generând trasee mai scurte către procesor, obținând astfel un semnal mai curat, ceea ce duce la stabilitate crescuta.

Asus Rampage VI Apex top

Placa suporta maxim 64GB DDR4 cu viteze de peste 4500MHz in dual channel si peste 4133MHz in quad channel. Sloturile sunt ranforsate cu tehnologia SafeDIMM, fiind mai bine ancorate de PCB.

De o parte si de alta a memoriilor, se afla cele 2 sloturi DIMM.2, pentru adaptoarele aflate in pachet. Cel din stânga este legat la benzile PCI-E ale procesorului si suporta RAID si Intel VROC, in timp ce al doilea este legat la PCH si suporta RAID si Intel Optane.

Coltul dreapta-sus este rezervat overclocking-ului. Aici se găsește ceea ce Asus numește Overclocker’s Toolkit, respectiv unelte specifice pentru overclocking.

Asus Rampage VI Apex OC corner

In detaliu, avem la dispoziție:

– LED-uri pentru condens = atașate la 18 senzori, amplasați pe placa. Aceștia vor anunța utilizatorul, in caz ca apare condens in zonele respective.

circuit

– ecran Q-code = pentru codurile de eroare la boot

– LED-uri EZ-Debug = sunt 4 la număr: CPU, RAM, VGA si BOOT. Cel care rămâne aprins indica imposibilitatea de inițializare a componentei respective, sau a boot-arii, oferind un ajutor rapid in depistarea problemei.

– LN2 Mode = este un jumper pentru activarea/dezactivarea modului de overclocking extreme

– Slow Mode = reduce multiplicatorul procesorului la valoarea 8

– Pause = pune pauza sistemului

– RSVD_1 = se activează doar sub LN2, la -120C si setează automat voltajele care se ocupa de Cold Bug.

– RSVD_2 = ii indica plăcii folosirea pin-ului pentru DMI, iar placa setează voltajul in consecință.

Nota: RSVD_1 si RSVD_2 se folosesc numai pentru procesoarele KabyLake-X, pentru overclocking pe azot lichid , după ce temperatura procesorului a ajuns la -120C! Daca nu știți exact ce fac, nu le activați, pentru ca riscați sa ardeți procesorul.

Lângă arsenalul de mai sus găsim si butoane de control: Pornire, Reset, Retry (încearcă din nou sa pornească, in caz de eșec la overclocking) si Safe Boot (pornește placa la setările auto, dar păstrând in meniu valorile setate de utilizator).

R6A are 4 sloturi PCI-E x16, capabile de configurații multi-GPU cu pana la 4 placi grafice. Tehnologia SafeSlot este prezenta aici, ancorând mai puternic sloturile de PCB si asigurând rezistenta acestora la plăcile video grele.

Asus Rampage VI Apex bottom

De partea de sunet se ocupa Asus SupremeFX, capabil de 8 canale. Cip-ul audio este ecranat, iar zona dedicata plăcii de sunet este separata de restul PCB-ului, pentru a evita interferente.

Apex oferă nu mai puțin de 12 extensii cu 4 pini. Doua pot fi folosite pentru pompele din sistemele de răcire cu lichid, iar alte 5 sunt albe, ceea ce înseamnă ca acestea vor menține, permanent, turația maxima la ventilatoarele conectate acolo.

Unitățile de stocare pot fi conectate la cele 6 porturi SATA3, așezate oblic, într-un stil curajos si atractiv.

Asus Rampage VI Apex SATA

Overclocker-ii vor aprecia cele 2 porturi PS/2, precum si butoanele de Reset BIOS si Flashback. Acesta din urma oferă posibilitatea rescrierii BIOS-ului, având placa de baza conectata la sursa. Nu este nevoie de procesor, memorii, etc, ci doar de un stick USB cu fișierul de BIOS, denumit R6A.CAP.

Asus Rampage VI Apex interfaces

Exista 8 porturi USB 3.1, dintre care unul este tip C, si 2x USB 2.0, cel de sus fiind si pentru Flashback.

Asus Rampage VI Apex back

Ce ii lipseste?

Lui Rampage VI Apex ii lipseste OC Panel-ul. Acela este un instrument extraordinar pentru overclocking, iar Asus nu l-a mai introdus in pachet cu placile de baza dedicate.

BIOS

BIOS-ul Asus oferă toate opțiunile necesare unei funcționări coerente a plăcii de baza.

{gallery}stories/hardware/placi-de-baza/asus-rampage-vi-apex/bios{/gallery}

Configurație de test

Configuration

CPU

Intel Core i7-7820X

Cooler

Watercool Heatkiller IV Pro + Gelid GC-Extreme

Motherboard (BIOS)

Asus ROG Rampage VI Apex (0601)

RAM

32GB Corsair LPX Vengeance DDR4-3600C16

Storage

ADATA XPG SX8000 512GB

Graphics

Asus GTX 1060 Strix

Monitor

Asus MX27U

PSU

Seasonic 1200W Platinum

OS

Windows 10 x64

Metodologie

Capabilitățile individuale ale unei placi de baza sunt reprezentate de BIOS si VRM. Pentru a evidenția calitățile unei placi, avem nevoie sa măsurăm (cu multimetrul sau cu software specializat) voltajele oferite de BIOS/VRM si setările latentelor pentru memorie.

Cinebench R15

GeekBench 4

XTU

PCMark 10

3DMark Time Spy

AIDA64

Testele sunt efectuate întâi folosind profilul XMP, apoi supra tactând procesorul si memoriile.

Overclocking

Voltajul automat, controlat de Apex, ajunge pana la 1.25V, ceea ce eu consider ca este mult, si ar trebui căutată valoarea minima, la care procesorul respectiv este stabil, evitând consumul mai mare si temperatura mai ridicata.

Asus R6A XMP

Pentru overclocking, am folosit un voltaj de 1.28V pentru CPU, 1.2V pentru cache si 1.9V pentru Input. Memoria a rulat stabil la 4000 cu 1.6V.

Asus R6A OC

Performanta

Cinebench R15

Asus R6A Cinebench

GeekBench 4

Asus R6A Geekbench

Asus R6A Geekbench RAM

XTU

Asus R6A XTU

PCMark 10

Asus R6A PCMark1

Asus R6A PCMark2

3DMark Time Spy

Asus R6A 3DMark

AIDA64

Asus R6A AIDA

Asus R6A AIDA RAM

Consum

Setat pe auto, voltajul procesorului este controlat de BIOS-ul plăcii de baza, iar R6 Apex trimite maxim 1.25V, iar asta e destul demult, mai ales daca se întâmplă si pentru procesoarele cu cel puțin 8 nuclee, acest fapt ducând la consum general mai mare, dar si o temperatura de lucru mai ridicata.

Asus R6A Power

Iată ca ipoteza de mai sus se confirma, Apex fiind depășită doar de TUF Mark 1, care are aceeași problema. Situația se păstrează si după overclocking, numai ca Apex oferă un avans mai mare la performanta, folosind un voltaj puțin mai mare ca celelalte placi, deci per total, iese in avantaj.

Temperatura

Am testat temperatura VRM, atât deasupra, cat si dedesubtul acestuia, folosind 2 senzori K atașați unui termometru digital. Am înregistrat valori maxime de 34C (sus), respectiv 36C (jos). Va pot spune ca sunt mai mici decât la alte placi X299, testate de mine. Testele au fost efectuate având un ventilator de 120mm peste VRM-uri.

Asus R6A Temp

Cu setările AUTO, Apex pierde la capitolul temperatura in fata tuturor plăcilor din comparativ, cu excepția suratei TUF Mark 1. După overclocking, însă, situația se schimba si Apex ajunge la egalitate cu TUF Mark 1si MSI Gaming Pro Carbon, însă oferă un salt mai mare de performanta fata de oricare dintre acestea.

Preț

Prețul nu este cunoscut momentan, așa ca am revin cu aceasta informație. Pe Amazon, placa se gaseste pe la 470-490 EURO, ceea ce inseamna ca, la noi, va costa peste 2100 lei. Ma voi raporta la aceasta valoare, pana la noi ordine.

Concluzie

Rampage 6 Apex este o noua demonstrație de forță din partea Asus. In sensul bun, mă refer. Pe lângă aspectul extraordinar, placa oferă performanta de top, dar, cel mai important, este perfecta pentru overclocking pe azot lichid, oferind opțiuni unice, precum acel pin din socket si butoanele RSVD 1 si 2, care setează singure voltajele necesare, fără a mai fi nevoie de intervenția utilizatorului.

Mutarea interfețelor M.2 pe adaptoarele DIMM.2 este iarăși o idee superba, eliberând loc pe placa de baza si oferind soluții de creștere a performantei. Bineînțeles ca si prețul pachetului ar fi altul fără acele accesorii, dar vorbim aici de un vârf de gama, al cărui cumpărător se uita mai întâi la capabilități si apoi la buzunar.

Am cuvinte de lauda pentru Apex, însă am si nemulțumiri, precum faptul ca setează destul de sus voltajul procesorului, pe opțiunea Auto, inducând consum mai mare si temperatura crescuta.

PRO

CONTRA

– aspect excelent

– BIOS complex

– performanta

– overclocking

Evaluare

Aspect & Construcție

10

9.48

Performanta

10

BIOS

10

Overclocking

10

Capabilități & Tehnologii

10

Consum

9.0

Accesorii

9.5

Preț

8.0

Premii

best performance 10.0 best overclock 10 editors choice must have

Sursa http://www.techzone.ro/6760-asus-rog-rampage-vi-apex-review-maiestria-in-overclocking