Cum funcţionează aplicaţia COVID-19 fără de care cetăţenii Moscovei nu mai pot ieşi din locuinţe (Internet)

Cum funcţionează aplicaţia COVID-19 fără de care cetăţenii Moscovei nu mai pot ieşi din locuinţe (Internet)

La fel ca alte ţări confruntate cu actuala pandemie globală, Rusia a dezvoltat o aplicaţie pentru monitorizarea epidemiei COVID-19 pe care cei 12.5 milioane de rezidenţi ai Moscovei trebuie să o aibă instalată pe smartphone-ul personal, permiţând autorităţilor să le urmărească fiecare mişcare. Numai că intruziunea în viaţa privată este dusă la un nivel demn de filmele SF, criticii regimului de la Kremlin descriind capitala Rusiei drept un „lagăr de concentrare digital”.

Aplicaţia, teoretic opţională pentru cei 12.5 milioane de locuitori ai Moscovei, ţine locul declaraţiei pe proprie răspundere folosită în ţara noastră, doar că în loc să facă apel la sinceritatea şi buna credinţă a cetăţenilor, autorităţile din Rusia o folosesc ca pe un sistem de supraveghere în timp real, unde fiecare ieşire la farmacie sau magazin se „validează” prin scanarea unui cod QR atribuit unităţii respective, orice deplasare nejustificată fiind imediat sancţionată cu amenzi usturătoare şi chiar închisoare. Lesne de înţeles, persoanele surprinse pe stradă fără un smartphone având aplicaţia respectivă instalată sau alte documente justificative acceptate sunt automat vizate de sancţiuni.

În afara patrulelor constante pe străzile oraşului, autorităţile de la Moscova au arătat cât se poate de clar că vor folosit toate mijlocele de supraveghere posibile, începând cu sisteme de supraveghere video de pe stradă şi din magazine, până la validările cardului de credit şi datele de localizare trimise de noua aplicaţie de mobil pentru a depista cetăţenii care nesocotesc restricţiile de carantină.

Aşteptată să fie impusă începând cu ziua de joi, 2 aprilie, aplicaţia numită generic „Monitorizare Socială” merge mult mai departe decât simpla înregistrare a deplasărilor folosind coordonatele GPS, cerând permisiuni pentru accesarea camerei foto, agenda de contacte, permisiuni pentru modificarea setărilor Android şi multe altele.

Informaţiile colectate sunt încărcate în formă criptată pe servere ale primăriei din Moscova, însă versiunea iniţială a aplicaţiei, publicată în magazinul Google Play şi retrasă în aceeaşi zi, părea să transmită date şi unor servere din Germania şi Estonia.

Realizat cu un buget de 180 milioane de ruble (echivalentul a 228000 dolari americani), proiectul stârneşte deja critici aprinse, acuzând autorităţile ruse de încălcarea drepturilor omului folosind actuala situaţie de criză pentru a justifica impunerea unui sistem de supraveghere în masă.

Răspunzând criticilor primite, şeful Departamentului de Tehnologie a Informaţiei din Moscova, Eduard Lysenko, a declarat că versiunea de aplicaţie apărută în Play Store reprezintă doar un exerciţiu de testare beta, menit să primească „feedback de la comunitatea profesională”. În ciuda explicaţiilor oferite, este greu de crezut că versiunea oficială a aplicaţiei aşteptată 24 de ore mai târziu va renunţa la practicile de supraveghere abuzive, probabil chiar ilegale în multe alte regiuni ale lumii.

Citeşte şi: Reţea botnet controlată de FSB-ul rusesc, expusă de hackeri care au atacat serverele unui cunoscut subcontractor al Ministerului de Afaceri Interne din Rusia

Având în vedere gravitatea acuzaţiilor aduse, este posibil ca Google şi Apple să pună unele piedici intervenind pentru blocarea publicării aplicaţiei, acuzând încălcări flagrante ale politicilor de confidenţialitate.

(…)

Cuvinte cheie: coronavirus

Subiecte asemănătoare:
» Cum îţi poate afecta telefonul Android o aplicaţie care îţi oferă gratuit măşti împotriva COVID-19
» Declaraţia pe proprie răspundere necesară pentru deplasările in afara locuinţei, folosită în tentative de înşelăciune
» Operatorii de telefonie mobilă vor comunica autorităţilor coordonatele de localizare a utilizatorilor care-şi părăsesc locuinţele
» Coronavirus are un impact major asupra timpului pe care oamenii îl petrec cu jocuri şi videoclipuri, ori stream. Iată cifrele!
» Foxconn, principalul partener Apple, anunţă că dispune de suficientă forţă de muncă pentru reluarea activităţilor

Articol original – Cum funcţionează aplicaţia COVID-19 fără de care cetăţenii Moscovei nu mai pot ieşi din locuinţe, de pe site-ul go4it.ro