Gamdias Hermes P1 RGB review – Ploaie de culori

Gamdias Hermes P1 RGB review – Ploaie de culori

Iluminata RGB, cu o constructie solida din aluminiu, Hermes P1 este o tastatura mecanica de la Gamdias ce merita sa fie comparata cu multitudinea de modele high-end pe piata (Logitech G910+, Steelseries Apex M500+, Corsair K70RGB), cel putin la prima vedere. Reuseste sa iasa in evidenta? Sa vedem.

Gamdias are deja cateva modele de tastaturi mecanice, toate iluminate, majoritatea fiind modele pentru gamer-ul cu un buget mai limitat. Hermes P1 are la fundatie trasaturi in design si constructie similare cu tastaturile din generatiile anterioare, dar dupa cateva modificari in hardware si aditii estetice, modelul se diferentiaza dramatic fata de restul seriei, inclusiv versiunea precedenta Hermes RGB. Pentru moment Hermes P1 reprezinta varful de gama Gamdias, menit sa intre in competitie cu producatorii mari de pe piata tastaturilor.

Gamdias Hermes P1 Product Image

Comparand Hermes RGB si P1, cea mai evidenta diferenta dintre ele sta in constructie. Desi procesorul intern este tot un CortexTM-M3 de 32bit, switch-urile mecanice au fost inlocuite, iar in locul switch-urilor Kailh, Gamdias au utilizat taste TTC, cu o durabilitate si senzatie tactila similara. De asemenea, in timp ce versiunea precedenta avea o constructie de plastic, P1 are un cadru din aluminiu frumos polizat.

Gamdias Hermes P1 RGB
Key-switch Gamdias Certified (TTC mechanical switches)
Dimensions 448 x 202.4 x 36.9 mm (w/ wrist rest)
448 x 156.6 x 36.9 mm (w/o wrist rest)
Weight 1.56KG (w/ wrist rest)
1.30KG (w/o wrist rest)
Polling rate 1000Hz
Built-in memory 72KB
Programmable keys 2
Backlighting RGB (16.8 million culori cu 4 nivele de intensitate)
Cable length 1.8m
Rollover N-Key rollover

La prima vedere

Pe cutie, Gamdias listeaza toate trasaturile tastaturii – de la iluminare RGB, la wrist-rest detasabil, cele 2 taste pentru macro-uri si support-ul pentru software dedicat. De asemena switch-urile ceritficate Gamdias (produse de producatorul de origine Chineza TTC) au, cel putin pe hartie, o viata de aproximativ 50 milioane de click-uri.

Gamdias Hermes P1 Layout

Din punctul de vedere al specificatiilor de baza, Hermes P1 are 104-taste, cu o lungime de 448mm, latime de 202.4mm (cu wrist-rest, fara are doar 156.6mm) si o grosime de 36.9mm. Cu wrist-rest greutatea sa este de 1.56kg, iar fara aproximativ 1.30kg. Pe scurt, tastatura este destul de compacta, si relativ usoara. Drept rezultat, spatiul dintre taste este destul de mic, mai ales comparata cu alte modele de pe piata, care sunt cu 3-4cm mai mari, desi nu au foarte multe taste in plus.

Constructie

Dupa cum am mentionat mai devreme, Hermes P1 utilizeaza un cadru metalic din aluminiu, de o grosime de aproximativ 3mm. Switch-urile mecanice TTC sunt fixate pe acest cadru, iar PCB-ul si baza din plastic negru mat sunt fixate in suruburi de acesta. Baza beneficiaza de fante pentru rutarea cablurilor, si 2-stand-off-uri pentru a eleva tastatura de pe birou. De asemenea, aici este inclus si clestele de scos key-caps-urile.

Gamdias Hermes P1 Underside

Din punctul de vedere al hardware-ului intern, Gamdias au inclus 72KB de memorie interna si un procesor ARM HSAK3201 MCU, despre care nu am gasit mai multe detalii decat ceea ce listeaza Gamdias pe site-ul oficial – respectiv un procesor ARM de 32bit.

Switch-uri si keycaps

Hermes P1 utilizeaza switch-uri mecanice TTC, modelul nostru fiind echipat cu TTC Brown, desi sunt disponibile si in versiunea Red, Black sau Blue. Senzatia tactila cat si constructia acestora se bazeaza pe ceea ce poate fi considerat acum un standard stabilit de Cherry MX (acum multi ani in urma). Fiecare tasta este individual iluminata, dar LED-urile nu sunt incluse in switch, ci sunt de fapt fixate pe PCB.

Gamdias Hermes P1 Mechanical switches

Stem-ul keycaps-urilor este in forma de cruce, ceea ce iti va permite sa gasesti si sa inlocuiesti key-caps-urile cu usurinta in cazul in care acestea se rup sau se sparg. Cu acestea fiind spuse, constructia keycaps-urile este de-a dreptul excelent. Gamdias folosesc plastic PBS, prin double-shot injection (doua straturi de plastic injectate, una transparenta si stratul negru) pentru a livra printre cele mai bune keycaps intalnite pe o tastatura mecanica.

Gamdias Hermes P1 Keycaps

Tastele ce au multiple functii (F5 sau Play/Pause) au desemnata cea de-a doua functie cu un strat subtire de vospea alba – care desi arata destul de bine la prima vedere, dupa cateva luni / ani de folosire extensiva este foarte probabil sa se stearga.

Taste media

Datorita design-ului compact, Hermes P1 nu are taste dedicate media, ci foloseste un FN key pentru a alterna intre cele 6 profile valabile folosind tastele 1-6, sau F, pentru control media (volum, play, pause, fast-forward/rewind si Profile-Switch).

Este o solutie foarte veche, dar in acelasi timp, una care este in totalitate functionala.

Cablu

Datorita faptului ca nu are necesitati extraordinare din punctul de vedere al alimentarii, sau un USB pass-through dedicat, Hermes P1 are un cablu pe cat se poate de standard.

Gamdias Hermes P1 Cable

Invelit in nylon, cu o margea cilindrica de ferita, cablul are aproximativ 1.8 metri lungime si se termina intr-o conexiune USB 2.0 aurita.

Software

Software-ul inclus face parte din pachetul Hera, care nu este nici pe departe necesar, dar care adauga cateva aditii interesante ce merita macar mentionate.

Primul Tab este Key Assignment, care permite modificarea functiilor individuale a fiecarei taste. Aceasta are doua moduri de control, General – adica tasta direct, sau FN+G, in care noua functie este accesibila doar prin folosirea tastei FN (Function).

Gamdias Hermes P1 Key Assignment

Cel de-al doilea tab este reprezentat de potentialul de a crea Macro-uri, care sunt automat salvate in fisiere din soft, si au un format destul de usor de modificat, atat prin Hera cat si manual intr-un editor text.

Gamdias Hermes P1 Macro Management

Cel de-al treilea tab reprezinta iluminarea, unul dintre cele mai interesante elemente ale oricarei tastaturi mecanice. Hermes P1 are aproximativ 12 stiluri animate de iluminare, plus unul static si o setare custom.

Gamdias Hermes P1 Lighting

Soft-ul include un preview prin care se poate vizualiza stilul de iluminare, intensitatea, viteza si directia (unde este aplicabil).

In cele din urma Gamdias au inclus si o setare unica in soft, respectiv un Timer / Reminder cu tot cu alarma. Pe langa faptul ca Hermes P1 permite ca fiecare key-press sa aiba un sunet unic, de asemenea include si multiple setari pentru alarma, sau timer.

Gamdias Hermes P1 Sound

In pachet sunt doar 5 efecte sonore incluse, dar soft-ul permite crearea unei librari personalizate, fie cu fisiere audio existente (melodii, efecte sonore de pe internet / PC), sau prin inregistrarea sunetului direct din microfon.

Odata ce poti seta alerte / remindere prin intermediul softului, alarma audibila poate fi la randul sau, acompaniata de un mesaj pe ecran, pozitionat conform setarilor din soft in centru, colturi sau pe margini.

Gamdias Hermes P1 Timer

Pe scurt, ultimele 3 tab-uri sunt toate dedicate functionalitatii de alarma / timer / reminder, si din acest punct de vedere soft-ul inclus este relativ unic.

Functionalitate

Folosita in birou, pentru tastare si alte utilitati de zi cu zi – tastatura se comporta ireprosabil. Tastele sunt similare cu cele de la Cherry MX, si se simt foarte asemenatoare, desi cel mai probabil exista o diferenta in rezistenta necesara pentru ca un key-press sa fie inregistrat, datorita faptului ca P1 se simte mai rapid la tastare.

NKRO este bine implementat si nu am intampinat nici un fel de probleme in testele noastre. Aproximativ toate tastele pot fi apasate simultan, iar keypress-urile vor fi inregistrate fara nici un fel de eroare.

Gamdias Hermes P1 NKROllover

In cele din urma, in cazul in care macro-urile sunt necesare, Hermes P1 are 2 taste dedicate macro-urilor, dar acestea nu sunt taste separate care nu au functii separate. Dimpotriva, cele doua chei dedicate macro-urilor sunt SPACE si B.

Desi soft-ul este extrem de robust, si permite compunerea macro-urilor cu o combinatie de comenzi atat din mouse cat si tastatura, datorita faptului ca cele doua chei pentru Macro sunt printre cele mai utilizate taste din rutina de zi cu zi, nu am folosit macro-urile foarte mult, desi din nou – potentialul macro-urilor este evident. Daca acestea erau taste dedicate, sau daca erau pozitionate in locul tastelor F, atunci probabil ca ar fi vazut mult mai multa actiune.

Cu acestea fiind spuse, faptul ca putem literalmente inlocui functiile la orice tasta existenta, este o aditie placuta si permite configuratia unei tastaturi literalmente custom.

Gaming

Pentru a testa gaming-ul pe Gamdias Hermes P1, am jucat cateva ore de Overwatch, Witcher 3, Dark Souls III, PUBG si Divinity Original Sin 2. Nu pot spune ca am intampinat vreo problema la oricare din aceste jocuri, si pentru anumite titluri precum Divinity sau Witcher, potentialul de a inlocui toate functiile tastaturii cu orice altceva a fost binevenit. De asemenea, saltul de la un profil la altul dintr-un minut in altul este la randul sau interesant, mai ales pentru jocuri multi-player unde tre sa schimbi rotatia pe cat se poate de rapid.

Partea ce merita mentionata este ca, desi Hera ofera un GUI pentru toate functionalitatile de mai sus, tastatura este capabila sa faca exact aceleasi lucruri fara nici un fel de soft instalat. Singurul lucru in plus este alarma, si care din noi nu si-a pus tastatura sa-l trezeasca dimineata?

Pret

Hermes P1 RGB are un pret intre 400-450RON, in functie de magazin, iar la pretul acesta este una dintre cele mai ieftine tastaturi cu iluminare RGB de pe piata. Atat constructia sa, cat si aditiile din pachet fac din acest model unul dintre cele mai interesante, si daca nu vrei sa dai peste 600RON pentru o tastatura in culorile curcubeului – atunci Gamdias reprezinta cu siguranta o alternativa ce merita considerata.

In Concluzie

Sunt extraordinar de multe tastaturi mecanice pe piata, fiecare din ele oferind ceva unic. De la iluminare, la culoare, senzatia tactila, constructia metalica, hardware-ul intern si micile aditii care fac fiecare pachet unic – totdeauna o sa gasesti ceea ce cauti la un periferic high-end. Dar daca te intereseaza particularitatile mentionate mai sus la un pret cat se poate de mic, ai sa observi ca nu prea ai multe optiuni. Sigur, sunt cateva tastaturi RGB mai ieftine decat Gamdias, care pe hartie sunt similare, dar pentru care constructia, sau design-ul lasa de dorit.

Odata ce iei in considerare tot ceea ce Gamdias reuseste sa implementeze cu succes cu Hermes P1 – este destul de clar ca aceasta tastatura are toate drepturile sa fie comparata cu un G910+, sau Corsair K70 LUX, fiindca in anumite aspecte – reuseste sa egaleze modelele premium de pe piata, la un pret mult mai mic.

Pros Cons

– NKRO;
– Constructie excelenta;
– Iluminare RGB;
– Software robust;
– Pret excelent;

– Wrist-rest slab;

– Taste macro greu de folosit;

Build: 9.2 9.0 Functionality: 9.0
Ergonomics: 8.2 Features: 9.0
Design: 9.0 Price/Quality: 9.2

Awards

best build 9.2excellent value 9.2

Sursa http://www.techzone.ro/6765-gamdias-hermes-p1-rgb-review-ploaie-de-culori